Державна підтримка енергоефективних інвестицій суб'єктів підприємницької діяльності у забезпеченні сталого розвитку України - Белінська Яніна; Belinszka Já.; Belinska Ya.; Коваленко Юлія; Kovalenkó Jú.; Kovalenko Yuliia; Чуницька Ірина; Csunicka I.; Chunytska I.; Слюсарева Людмила; Szljuszareva L.; Sliusareva L. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Предметом статті є практичні аспекти надання державної підтримки проектам енергоефективності в Україні для забезпечення у період воєнного стану. Метою статті є висвітлення заходів державної підтримки та фінансового стимулювання енергоефективних інвестицій суб’єктів підприємницької діяльності в контексті переходу України до сталого розвитку. На основі системного аналізу та діалектичного підходу досліджено сучасні тенденції грантового фінансування та пільгового кредитування відновлення енергетичної інфраструктури України. Систематизовано найбільш перспективні та раціональні методи та форми фінансування інвестицій в енергоефективність. Використання альтернативних джерел енергії є важливою складовою «зеленого переходу» України до сталого економічного розвитку. Вітчизняна енергетична система зазнала значної шкоди, що підірвало її здатність гнучко реагувати на коливання споживання електроенергії. Тому, крім встановлення систем безперебійного електропостачання, необхідний перехід на відновлювані джерела енергії, модернізація промислового обладнання, утеплення будівель для підприємств. Ці заходи забезпечать стабільну роботу підприємств, мінімізують шкідливий вплив на довкілля та збережуть ресурси. Виявлено, що питання фінансування інвестиційної діяльності лежить у сфері зовнішньої допомоги. У статті показано, що збільшення інвестиційних надходжень можливе за рахунок активізації всіх доступних форм і методів фінансування, включаючи участь у міжнародних програмах грантової, технічної та іншої спеціальної допомоги, механізмів державної та муніципальної бюджетної допомоги, створення спеціальних кредитні продукти в енергетиці, активізація самофінансування. Результати дослідження щодо державної підтримки інвестицій в енергетичну інфраструктуру та розвиток відновлюваних джерел енергії можуть бути використані для вдосконалення фінансово-інвестиційної політики в енергетичному секторі на рівні органів державної та муніципальної влади, суб’єктів господарювання, індивідуальних та інституційних інвесторів. На основі результатів дослідження зроблено висновок, що для забезпечення розвитку відновлюваних джерел енергії та підвищення рівня енергетичної безпеки необхідно мобілізувати фінансові та інвестиційні ресурси з усіх доступних джерел, розвивати різноманітні форми та методи фінансування інвестицій, продовжувати розвивати зв’язки з іноземними донорами, сприяти стабілізації умов діяльності інвесторів в енергетичному секторі та посилювати їхню мотивацію інвестувати у розвиток відновлюваних джерел енергії.

A cikk tárgya az ukrajnai energiahatékonysági projektek állami támogatásának gyakorlati vonatkozásai a hadiállapot idején. A cikk célja, hogy kiemelje az állami támogatást és a gazdasági egységek energiahatékony beruházásainak pénzügyi ösztönzését Ukrajna fenntartható fejlődésre való átállásának összefüggésében. A cikk rendszerszintű elemzés és dialektikus megközelítés alapján vizsgálja az ukrajnai energiainfrastruktúra helyreállítását célzó pályázati finanszírozás és kedvezményes hitelezés jelenlegi trendjeit. Az energiahatékonysági beruházások finanszírozásának legígéretesebb és legracionálisabb módjai és formái rendszerezésre kerültek. Az alternatív energiaforrások alkalmazása Ukrajna fenntartható gazdasági fejlődésre való „zöld átmenetének” fontos eleme. A hazai energiarendszer jelentős károkat szenvedett, ami meggyengítette a villamosenergia-fogyasztás ingadozására való rugalmas reagáló képességét. Ezért a szünetmentes áramellátó rendszerek kiépítése mellett át kell térni a megújuló energiaforrásokra, korszerűsíteni kell az ipari berendezéseket, szigetelni az üzleti épületeket. Ezek az intézkedések biztosítják a vállalkozások stabil működését, minimalizálják a környezetre gyakorolt káros hatásokat és takarékoskodnak az erőforrásokkal. Kiderült, hogy a befektetési tevékenység finanszírozásának kérdése a külföldi segélyek körébe tartozik. A cikk bemutatja, hogy a befektetési bevételek növekedése lehetséges az összes rendelkezésre álló finanszírozási forma és módszer aktiválása mellett, beleértve a nemzetközi támogatási programokban való részvételt, a technikai és egyéb speciális segítségnyújtást, az állami és önkormányzati költségvetési támogatás mechanizmusait, speciális hiteltermékek létrehozását az energiaszektorban, valamint az önfinanszírozás aktiválását. Az energetikai infrastrukturális beruházások állami támogatásával és a megújuló energiaforrások fejlesztésével kapcsolatos kutatások eredményei felhasználhatók az energiaszektor pénzügyi és beruházási politikájának javítására állami és önkormányzati hatóságok, gazdálkodó szervezetek, egyéni és intézményi befektetők szintjén. A kutatás eredményei alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a megújuló energiaforrások fejlesztésének biztosítása és az energiabiztonság szintjének növelése érdekében szükséges minden rendelkezésre álló forrásból pénzügyi és befektetési források mozgósítása, a beruházások finanszírozási formáinak és módszereinek fejlesztése, a külföldi adományozókkal való kapcsolatok továbbfejlesztése, az energiaszektorban működő befektetők tevékenységi feltételeinek stabilizálása, valamint a megújuló energiaforrások fejlesztésébe való beruházási motivációjuk erősödése.

Abstract. The utilization of alternative energy sources is a crucial component of Ukraine's "green transition" towards sustainable economic development. Furthermore, it represents a pressing necessity for the survival of industries and the population amidst the devastation of the energy sector. The domestic energy system has suffered significant damage, undermining its capacity to flexibly respond to fluctuations in electricity consumption. Therefore, in addition to installing uninterrupted power supply systems, a shift towards renewable energy sources, modernization of industrial equipment, and building insulation for enterprises is required. These measures will ensure the stable operation of businesses, minimize harmful environmental impacts, and conserve resources. The objective of this article is to illuminate the measures of government support aimed at stimulating investment by enterprises and the population in the development of renewable energy sources. Based on a systematic analysis and dialectical approach, the current trends in grant financing and preferential lending for the restoration of Ukraine's energy infrastructure are examined. The most promising and rational methods and forms of financing investments in energy efficiency are systematized. It is revealed that the issue of financing investment activity lies within the realm of external assistance. The article demonstrates that an increase in investment inflows is possible through the activation of all available forms and methods of financing, including participation in international programs of grant, technical, and other special assistance, mechanisms of state and municipal budgetary aid, the creation of special credit products in the energy sector, and the activation of self-financing. The research results regarding government support for investment in energy infrastructure and the development of renewable energy sources can be used to improve the financial and investment policy in the energy sector at the level of state and municipal authorities, economic entities, and individual and institutional investors. Based on the research findings, the article concludes that to ensure the development of renewable energy sources and improve the level of energy security, it is necessary to mobilize financial and investment resources from all available sources, develop various forms and methods of financing investments, and continue to develop ties with foreign donors, promote the stabilization of operating conditions for investors in the energy sector, and strengthen their motivation to invest in the development of renewable energy sources.
Állami támogatás a gazdasági egységek energiahatékony beruházásaihoz Ukrajna fenntartható fejlődésének biztosítása érdekében
State Support of Energy-efficient Investments of Business Subjects to Ensure the Sustainable Development of Ukraine
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/7
Keywords: енергоефективні інвестиції; державна підтримка; гранти пільгове кредитування; зовнішнє фінансування; сталий розвиток