Az angol nyelv ismerete Kárpátalján – a 2001-es ukrajnai népszámlálás adatai alapján - Molnár József; Молнар Йосип („RIK-U” Kft., 2018)
A globalizáció korában fokozódik az idegen nyelvek – kiemelten az angol mint vezető világnyelv – ismerete iránti igény, nemcsak a tudomány és a gazdaság, de a mindennapok szintjén is. Nem kivétel ez alól Ukrajna sem, főleg nem Kárpátalja, amely négy országgal határos, és mind a nemzetközi közlekedésben, mind a turizmusban játszott fokozódó szerepe szükségessé teszi a nyelvismeretet. Az idegen nyelvek ismeretét különböző módszerekkel lehet vizsgálni, többek között a népszámlálásoknak is kiemelt jelentőségük van a lakosság nyelvismerete nyomon követése szempontjából. Ukrajnában a legutóbbi népszámlálás 2001 decemberében zajlott. A számlálólapokon – egyebek mellett – három, a válaszadó nyelvtudására („nyelvi ismérveire”) vonatkozó kérdés is helyet kapott. A 7/a pont a megkérdezett anyanyelvét tudakolta. A 7/b kérdés azokra vonatkozott, akiknek nem ukrán volt az anyanyelve: itt kellett megjelölniük, beszélik-e az ukrán nyelvet. A 7/c az egyéb beszélt nyelvre vonatkozott. Sajnos, itt csak egy nyelvet lehetett megnevezni, így, ha valaki több idegen nyelvet is beszélt, ezek egy része elsikkadt.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2018/11/Multicult-Diversity_Book-of-Abstracts_23-10-2018.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006453
Keywords: Kárpátalja; angol nyelv; 2001-es népszámlálás