A magyar nyelv (és a nyelvet éltető közösség) jelenéért és jövőjéért folytatott tevékenység Kárpátalján - Csernicskó István; Orosz Ildikó; Csernicsko Istvan; Oros Ildiko; Черничко Степан; Орос Ільдіко (Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, 2000)
A munka a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola (KMTF) Nyelvészeti Tanszékének és a LIMES Társadalomkutató Intézet Nyelvészeti Szekciójának (Beregszász, Ukrajna) együttműködésével készült. A szerzők a hagyományos nyelvműveléstől eltérően, ám a „többszintű” nyelvművelés szellemében a nyelvpolitika-nyelvstratégia kérdéseivel foglalkoznak: bemutatják a kétnyelvűség és oktatási modelleket, s programot adnak a kárpátaljai magyar nyelv közeljövője számára. A pályázati támogatást a programnak megfelelően egy, a kárpátaljai magyar nyelvhasználatnak az anyaországiétól eltérő sajátosságait bemutató, általános és középiskolai magyartanárok számára készülő segédkönyv, illetve az első osztályos ukrán nyelv-tankönyv szerzőinek támogatására kívánják fordítani.
http://real.mtak.hu/24848/1/A_magyar_nyelv_es_nyelvet_elteto_kozosseg_2000_u.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/96030
Keywords: anyanyelvi oktatás; magyar nyelv; szórvány; kárpátaljai magyarok; Kárpátalja