Kárpátalja Keleti turisztikai mikrorégiójának kereskedelmi szálláshely-kínálatának elemzése a Booking.com szállásfoglaló rendszer alapján - Bak Vivien; Бак Вівіен (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2023)
Napjainkra a turizmus – a tercier szektorhoz tartozó gazdasági ágazat – vált azzá a szférává, melynek fejlődése világviszonylatban a leggyorsabban növekvő, és ami térségünket is egyre inkább eléri. A vendéglátóhelyek, a szálláshelyek és az egyéb turisztikai létesítmények rengeteg embert fogadnak és foglalkoztatnak akár közvetlen, akár közvetett módon, még akkor is, ha jelenleg csak korlátozott keretek között működik ez a szféra. A szakdolgozat megírása során egyrészt, törekedtünk arra, hogy bemutassuk a Técsői és Rahói járást, azaz Kárpátalja keleti turisztikai mikrorégióját és a bennük rejlő turisztikai lehetőségeket. Másrészt, munkánk fontosabbik részét a járások kereskedelmi szálláshely-kínálatának elemzése alkotja, amely segítségével megtudhatjuk, hogy milyen a terület szálláshely- lefedettsége, azok felszereltsége, minősége, befogadóképessége, költsége, stb. A munkánk során górcső alá vett Técsői járás, bár nem tartozik az idegenforgalmilag legfrekventáltabb területek közé, mégis rendelkezik látnivalókkal és turisztikai lehetőségekkel. A terület földrajzi fekvése nem mondható a legkedvezőbbnek, de így is kiveszi a részét a megye gazdasági életéből, így a turizmusából is. Turisztikai szempontból a járásban vonzó tényezőnek számít a területén nagy kiterjedésben található hegyvidék és a közel érintetlen táj, ami kedvez a síelés és a túrázás szerelmeseinek. A járás épített kulturális örökségei közül érdemes kiemelni а XIII. században épült református kazettásmennyezetű kőtemplomot, melyen régi toronyóra is látható. Azokat, akik szeretnek kirándulni és szeretik a természetet, azoknak pedig kitűnő kikapcsolódási és túrázási lehetőséget nyújt az Uglya-Széleslonkai természetvédelmi terület. Továbbá, kiemelkedő turisztikai szerepet tölt be a járásban Aknaszlatina. Sóstavai és a település nyújtotta rekreációs lehetőségek nagy számban vonzzák ide a feltöltődni vágyókat. Munkánk folytatásában a Rahói járást is tüzetesen megvizsgáltuk. Ellenben a Técsőivel – itt jelentős turistaforgalom koncentrálódik: a Havasi-vonulat két legmagasabb tagjával (Szvidovec és a Csornohora), a Kárpáti Bioszféra Rezervátum egy részével, a Fekete- és Fehér-Tisza összefolyásával, a Tatár- hágóval (921 m), fatemplomaival, függőhidaival, sípályáival és még számos látnivalójával, kulturális emlékével és természeti kincseivel várja az ide látogatókat. Bár a programok és lehetőségek tárházát folyamatosan bővítik, még jócskán fejlődésre és kiaknázásra szorul a kutatott terület, azonban a vendéglátó egységek ígyis igyekeznek bevonzani az utazókat, szállást és étkezési lehetőséget biztosítva nekik. Ebből kifolyólag pedig adódik a kérdés, hogy ezek az emberek hol, hogyan és milyen körülményeket figyelembe véve választanak szálláshelyet, milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe és ezzel párhuzamosan pedig az, hogy a terület mit tud nyújtani és miből tudnak a vendégek válogatni. Tehát, a munkánk célja a Kárpátalja keleti turisztikai mikrorégiójában fellelhető kereskedelmi szálláshelyek kínálatának felmérése, ezek vizsgálata, következtetések levonása és a www.booking.com weboldalon található adatok segítségével egy összesítő értékelés létrehozása, amelyet Excel táblázatban vezetünk, majd diagramok által összesítve mutatunk be a szakdolgozatban. A kutatás elvégzéséhez szükséges adatokat a booking.com weboldal adatainak feldolgozásával fogjuk megkapni, illetve ezeket egészítjük ki további szakmai tanulmányok, szakirodalmi és különböző internetes források adataival. A vizsgált szálláshelyekről készítünk egy összesítő táblázatot, majd pedig ez alapján egy átfogó elemzést hozunk létre. Ennek végeredményeként olyan adatokat kapunk, melyek további kutatások elvégzéséhez is jó alapanyagul szolgálnak.
Аналіз пропозиції закладів тимчасового розміщення Східного туристичного мікрорегіону Закарпаття на основі системи бронювання Booking.com
Keywords: Kárpátalja; Keleti turisztikai mikrorégió; szálláshely-kínálat; Booking.com; Закарпаття; заклади тимчасового розміщення; Східний туристичний мікрорегіон