Оцінка податкоспроможності місцевих бюджетів в регіонах України в умовах децентралізації - Бачо Роберт; Robert Bacho; Bacsó Róbert; Потокі Габор; Gabor Pataki; Pataki Gábor; Иллар Еріка; Illár Erika (ДВНЗ “Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника”, 2020)
Резюме. В статті науково обгрунтовано необхідність дослідження механізму забезпечення податкової спроможності місцевого самоврядування в регіонах України на прикладі м. Ужгород, адже в умовах політично-економічної кризи в Україні проблеми підвищення ролі місцевих податків і зборів в якості інструмента наповнення дохідної частини місцевих бюджетів залишаються вирішеними в неповній мірі.Метою наукової статті є дослідження ролі місцевих податків і зборів як способу посилення децентралізаційних процесів в регіонах України та проведення аналізу податкового забезпечення м. Ужгорода Закарпатської області. Для розв’язання поставлених завдань у даній роботі використані такі методи наукового дослідження, як: порівняння, аналіз, синтез, економіко-статистичні методи, а також метод графічного зображення результатів дослідження. Науковою новизною отриманих результатів є удосконалення механізму системи місцевогооподаткування за рахунок впровадження змін щодо складу місцевих податкових платежів та окремих її елементів. Практичне значення наукового дослідження полягає в науковому обгрунтуванні існуючих складнощів проведення фінансової децентралізації в регіонах, що проявляється у високій залежності Закарпатської області у від дотацій та субвенцій, для усунення якої органам місцевого самоврядування необхідно нарощувати суми податкових надходжень (в першу чергу за рахунок надходжень від місцевих податків і зборів) та підвищувати автономність бюджету. Зроблено висновок про що починаючи з 2016 року податкоспроможність регіону починає зростати, однак внаслідок високої залежності регіону від дотацій та субвенцій, органам місцевого самоврядування необхідно нарощувати суми податкових надходжень, в першу чергу за рахунок надходжень від місцевих податків і зборів, та підвищувати автономність місцевого бюджету.

Abstract. The article scientifically substantiates the need to study the mechanism of ensuring the taxability of local governments in the regions of Ukraine on the example of Uzhhorod city, because in the context of the political and economic crisis in Ukraine, the problems of increasing the role of local taxes and fees as a tool for filling local budgets’ revenue remain incompletely resolved. The purpose of the scientific article is to study the role of local taxes and fees as a way to strengthen decentralization processes in the regions of Ukraine and to analyze the tax provision of Uzhhorod city in Transcarpathian region. To solve the tasks in this study such research methods are used as: comparison, analysis, synthesis, economic and statistical methods, as well as the method of graphical representation of research results. The scientific novelty of the obtained results is the improvement of the local taxation system mechanism due to the introduction of changes in the composition of local tax payments and its individual elements. The practical significance of the research is in the scientific substantiation of the existing difficulties of financial decentralization in the regions, which is manifested in the high dependence of the Transcarpathian region on subsidies and subventions, to eliminate which local governments need to increase tax revenues (primarily local revenues and fees) and increase budget autonomy. It is concluded that since 2016 the taxability of the region begins to grow, but due to the high dependence of the region on subsidies and subventions, local governments need to increase the amount of tax revenues, primarily through revenues from local taxes and fees, and increase the autonomy of the local budget.
Assessment of taxability of local budgets in the regions of Ukraine in conditions of decentralization
Редакційний штат: https://journals.pnu.edu.ua/index.php/aprde/about/editorialTeam Зміст: https://journals.pnu.edu.ua/index.php/aprde/issue/view/245
Keywords: місцевий бюджет; податки і збори; податкова спроможність; децентралізація; фінансова автономність; дотації; трансферти; local budget; taxes and fees; taxability; decentralization; financial autonomy; subsidies; transfers