Az állami nyelvpolitika alapjairól szóló ukrajnai törvény gyakorlati alkalmazásának egy területe: a jogharmonizáció - Csernicskó István; Tóth-Orosz Enikő; Черничко Степан; Товт-Орос Еніке; Csernicsko Istvan (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-Grafika, 2015)
A 2012-ben elfogadott ukrán nyelvtörvény gyakorlati alkalmazása szempontjából lényeges kérdés az ukrajnai törvények egymáshoz igazítása. A nyelvtörvény XI. része meghatározza, mely ukrajnai törvényeket kell módosítani a jogi ellentmondások megszüntetése érdekében. A szerzők azt vizsgálják, hogy a kijevi parlament hány törvény esetében oldotta fel a nyelvek használata területén a különböző törvények között fennálló ellentmondásokat. Az elemzés megállapítja, hogy a legtöbb esetben megtörtént a törvények módosítása. Több esetben azonban a nyelvtörvény szellemével ellentétes módon változtattak a törvényeken.

Резюме. У питанні практичного застосування Закону України «Про засади державної мовної політики» вирішальним є уникнення колізії норм цього Закону з нормами інших нормативно-правових актів України. Розділ ХІ згаданого Закону (Перехідні положення) чітко перелічує закони України, до яких треба внести поправки з метою уникнення неузгодженостей у мовному законодавстві України. Автори аналізують ситуацію станом на 25 січня 2015 року. Вказують на те, що до більшості законів внесені відповідні зміни, але є закони, які змінені не в дусі Закону України «Про засади державної мовної політики».

Abstract. From the point of view of practicing the Ukrainian language act, which was adopted in 2012, it is very essential to adjust laws in Ukraine to each other. Section XI of the language act determines which laws have to be modified in Ukraine in order to terminate legal inconsistencies. The authors examine the number of cases when the Parliament in Kiev dissolved the inconsistencies between different laws concerning the issue of language use. According to the research law amendments were carried out in most of the cases. However, these amendments went against the spirit/essence of the language act several times.
Практичне застосування Закону України «Про засади державної мовної політики» з точки зору правової гармонізації
On the Area of Application of the Law „Principles of the State Language Policy” of the Constitution of Ukraine: Legislative Alignment
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/Acta2015.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00000563
Keywords: állami nyelvpolitika; jogharmonizáció; törvény; Ukrajna