A magyar kormányzat közigazgatási politikája Kárpátalján 1939–1940-ben - Nagy Nikoletta; Нодь Ніколетта (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-"Grafika" Kiadó, 2015)
A trianoni békediktátum revízióját követően Kárpátalja 1939 tavaszán újra visszakerült Magyarország fennhatósága alá. A vidék visszacsatolásával azonban a magyar kormányzat nem kis feladatok elé nézett, melyek közül az egyik legkevésbé elhanyagolgató a terület közigazgatási felosztásának rendezése volt. Az ideiglenes katonai közigazgatást három hónapon belül a polgári váltotta fel, és ezzel megkezdődött Kárpátalja beillesztése a magyarországi jogrendbe. Jelen tanulmány célja ismertetni a magyar kormányzat azon intézkedéseit, melyek segítették a közigazgatás átszervezését Kárpátalján az adott időszakban.

Резюме. Весною 1939 року, внаслідок Тріанонського мирного договору, Закарпаття знову ввійшло до складу Угорщини. Однак, після приєднання краю угорському уряду довелося зіткнутися з багатьма проблемами, з яких однією з невідкладних було впорядковування адміністративного поділу території. Через три місяці тимчасову військову адміністрацію замінила цивільна, з чого почалося включення Закарпаття до угорського законодавчого поля. Мета даного дослідження – проаналізувати ті розпорядження угорського уряду, які допомогли сформувати адміністрації на Закарпатті у даний період.

Abstract. In the spring of 1939, after the revision of Trianon peacetreaty Transcarpathia came back under the Hungary’s authority again. But with the reannexation of the country the Hungarian government faced with multiple complicated tasks, one of which being the settlement of the territory’s administrative partitioning. Within three months the temporary military administration changed the civil administration, and with this began the incorporation of Transcarpathia into the Hungary’s law and order. The aim of the present study is to overview the steps of the Hungarian government, which helped the reorganization of the administration in Transcarpathia in the given period.
Administrative Policy of the Hungarian Government in Transcarpathia in 1939-1940
Адміністративна політика угорського уряду на Закарпатті у 1939-1940 рр.
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/Acta2015.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00000563
Keywords: Kárpátalja; közigazgatási politika; Kárpátaljai Kormányzóság; Kárpátalja visszacsatolása