Особливості розвитку внутрішнього аудиту нефінансових активів державних установ - Цятковська Олена; Tsziátkovska O.; Tsiatkovska О. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Одним із основних активів державних установ, який в результаті господарської діяльності потребує детальному аналізу, оцінюванню, контролю та моніторингу є об’єкти нефінансових активів. Відповідно в кожній установі доцільно створювати відповідну систему внутрішнього аудиту, яка буде сформована з елементів націлених на об’єктивну оцінку діяльності установи та всіх процесів з метою дотримання законодавства, цільового використання бюджетних коштів, ефективності діяльності, управління ризиками з метою їх покращення та надання рекомендацій щодо вдосконалення. Питання побудови ефективної системи внутрішнього аудиту з використанням ризико-орієнтованого підходу залишається невирішеним як в науковому середовищі, так і практичному. Метою статті є дослідження системи внутрішнього аудиту нефінансових активів в державних установах через виокремлення особливостей розвитку системи внутрішнього аудиту, зокрема основних елементів внутрішнього контролю на основі ризико-орієнтованого підходу. У процесі дослідження особливостей розвитку внутрішнього аудиту нефінансових активів державних установ використовувалися такі методи, як узагальнення і групування – при визначенні класифікаційних ознак для класифікації ризиків для управління державними установами, аналіз та синтез - використано при дослідженні наукової та нормативно-правової літератури, а також логічний та емпіричний метод при формуванні системи внутрішнього контролю на основі ризико-орієнтованого підходу. За результатами дослідження узагальнено, що внутрішній контроль – це управління ризиками зі сторони керівництва установи, а внутрішній аудит – це вже оціночна діяльність не тільки функціонування процесів в установі, але і оцінка внутрішнього контролю також. Встановлено основну мету внутрішнього аудиту, а також систематизовано та запропоновано класифікацію ризиків в управлінні державними фінансами на основі ризико-орієнтованого підходу, що сприяло проаналізувати особливості розвитку його. Систематизовано, узагальнено та запропоновано такі основні елементи системи внутрішнього аудиту нефінансових активів державних установ, як планування, визначення ризиків, ідентифікація ризиків та формування матриці оцінки ризиків. Проте проблемними та дискусійними залишаються питання щодо оцінки ризиків в системі внутрішнього аудиту через формування матриці ризиків та картування їх.

A nem pénzügyi eszközök a közintézmények egyik fő eszköze, amely a gazdasági tevékenység eredményeként részletes elemzést, értékelést, ellenőrzést és monitoringot igényel. Ennek megfelelően célszerű minden intézményben megfelelő belső ellenőrzési rendszert létrehozni, amely az intézmény tevékenységének és valamennyi folyamatnak a törvényeknek való megfelelés érdekében történő objektív értékelését célzó elemekből alakul ki, a költségvetési források célzott felhasználása, a teljesítmény, a kockázatkezelés javítása érdekében, és ajánlásokat tesz a javításukra. A hatékony belső auditrendszer kockázatalapú megközelítéssel történő kiépítésének kérdése mind a tudományos, mind a gyakorlati környezetben továbbra is megoldatlan. A cikk célja a nem pénzügyi eszközök belső auditrendszerének vizsgálata közintézményekben, kiemelve a belső auditrendszer kialakításának sajátosságait, különös tekintettel a kockázatalapú megközelítésen alapuló belső audit főbb elemeire. A közintézmények nem pénzügyi eszközei belső auditjának fejlődési sajátosságainak tanulmányozása során a következő módszereket alkalmazták: általánosítás és csoportosítás - a közintézmények irányítására vonatkozó kockázatok osztályozási kritériumainak meghatározásakor, elemzés és szintézis - a tudományos és szabályozási szakirodalom tanulmányozásakor, valamint logikai és empirikus módszerek a kockázatalapú megközelítésen alapuló belső auditrendszer kialakításakor. A tanulmány eredményei alapján általánosítható, hogy a belső ellenőrzés az intézmény vezetése által végzett kockázatkezelés, a belső audit pedig nemcsak az intézményen belüli folyamatok működésének, hanem a belső ellenőrzés értékelésének értékelési tevékenysége is. Meghatározzák a belső audit fő célját, valamint rendszerezik és javaslatot tesznek a kockázatok kockázatalapú megközelítésen alapuló, az államháztartási gazdálkodásban jelentkező kockázatok osztályozására, amely segített elemezni a kialakulásának sajátosságait. Az állami intézmények nem pénzügyi eszközeinek belső auditálási rendszerének fő elemei, mint például a tervezés, a kockázatok meghatározása, a kockázatok azonosítása és a kockázatértékelési mátrix kialakítása, rendszerezésre, összefoglalásra és javaslatra kerülnek. A belső auditrendszerben a kockázatértékelés kérdései a kockázati mátrix kialakításával és azok feltérképezésével azonban továbbra is problematikusak és ellentmondásosak maradnak.

Abstract. One of the main assets of state institutions, which as a result of economic activity requires detailed analysis, evaluation, control and monitoring, are objects of non-financial assets. Accordingly, it is expedient to create an appropriate internal audit system in each institution, which will be formed from elements aimed at an objective assessment of the institution's activities and all processes with the aim of complying with legislation, targeted use of budget funds, operational efficiency, risk management with the aim of improving them and providing recommendations on improve. The issue of building an effective internal audit system using a risk-oriented approach remains unresolved both in the scientific environment and in practice. The purpose of the article is to study the system of internal audit of non-financial assets in state institutions by highlighting the features of the development of the internal audit system, in particular the main elements of internal control based on a risk-oriented approach. In the process of researching the specifics of the development of the internal audit of nonfinancial assets of state institutions, methods such as generalization and grouping were used - in determining classification features for the classification of risks for the management of state institutions, analysis and synthesis - used in the study of scientific and regulatory literature, as well as logical and an empirical method in the formation of an internal control system based on a risk-oriented approach. Based on the results of the study, it is summarized that internal control is risk management on the part of the institution's management, and internal audit is already an assessment activity not only of the functioning of processes in the institution, but also the assessment of internal control. The main purpose of the internal audit was established, as well as the classification of risks in the management of public finances was systematized and proposed based on a risk-oriented approach, which helped to analyze the peculiarities of its development. Systematized, summarized and proposed such basic elements of the internal audit system of non-financial assets of state institutions as planning, risk definition, risk identification and formation of a risk assessment matrix. However, issues regarding risk assessment in the internal audit system through the formation of a risk matrix and their mapping remain problematic and debatable.
Az állami intézmények nem pénzügyi eszközei belső auditjának fejlődési sajátosságai
Specifics of Developing Internal Audit of Non-Financial Assets in Public Institutions
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/6
Keywords: внутрішній аудит; внутрішній контроль; бухгалтерський облік; нефінансові активи; державна установа; ризико-орієнтований піхід