Роль географії у впровадженні процедури СЕО при розробці планів просторового розвитку об’єднаних територіальних громад - Лісовський Сергій; Lisovskyi Sergiy („RIK-U” Kft., 2020)
Резюме. З початку другої половини ХХ ст. антропогенний вплив на природу планети зростав, а відтак збільшувались його негативні наслідки. У найрозвинутіших країнах світу, де внаслідок масштабної господарської діяльності спостерігались особливо відчутні процеси деградації складових компонентів навколишнього природного середовища, дедалі очевиднішим ставало критичне значення екологічних аспектів розвитку та необхідності їх врахування в процесі планування й реалізації проектів господарського розвитку. У зв’язку з цим учені світу почали приділяти більше уваги питанням, пов’язаним із прогнозуванням можливих наслідків впливу людини на природу планети та перспектив людства (Руденко, Лісовський, Маруняк 2016).

Abstract. The content and essence of the Strategic Environmental Assessment (SEA) procedure as an effective mechanism for improving spatial and strategic planning for the development of regions of different taxonomic ranks are analyzed. The importance of SEA for taking into account the environmental component and adhering to the principles of balanced development in the development of state planning documents is revealed. The role and tasks of geography in the practical implementation of the strategic environmental assessment into the process of spatial development planning at the level of amalgamated communities towards decentralization and sustainable development have been considered.
The role of geography in the implementation of the sea procedure into the spatial development planning of amalgamated communities
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2020/09/final_2_kotet-foldrajzfkonf-2020-07-14.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008123
Keywords: Стратегічна Eкологічна Oцінка; проcторове планування; об'єднані територіальні громади; децентралізація