Távoktatás a COVID–19-világjárvány idején: hallgatók tapasztalata egy nagy magyar egyetemen - Prescott-Pickup Francis J. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A Covid–19-világjárvány okozta lezárás alatt, ami a magyar iskolákban és egyetemeken 2020 márciusában kezdődött és 2021 szeptemberéig tartott, a pedagógusok az oktatási rendszer egészében számos nehézséggel szembesültek, és teljesen újszerű munkavégzésre kényszerültek a hallgatókkal együtt. Ez intenzív tanulási időszakot eredményezett, mivel a tanároknak gyorsan kellett alkalmazkodniuk a digitális platformok és különféle online alkalmazások használatán keresztül történő oktatáshoz, a diákoknak pedig különféle kihívásokat kellett leküzdeniük, hogy folytathassák tanulmányaikat. Ez a kis léptékű kutatási tanulmány egy nagy egyetem az Angol-Amerikai Intézet diákjainak tapasztalatait tárja fel, és megpróbálja kideríteni, milyen formában jelentkeztek ezek a kihívások, és hogyan kezelték őket a hallgatók. A kutatás egy online kérdőív felhasználásával készült, többnyire nyílt kérdésekkel és kvalitatív mélyinterjúkkal.

Abstract. During the lockdown period caused by the Covid–19-pandemic, which began in March 2020 and extended until September 2021 in Hungarian schools and universities, educators throughout the education system were faced with many difficulties and forced to work in a totally new way, as were students. This resulted in a period of intensive learning as teachers had to quickly adapt to teaching through the use of digital platforms and various online apps and students had to overcome a variety of challenges to continue their studies. This small-scale research study explores the experience of students in the School of English and American studies in a large university and attempts to find out what form those challenges took and how the students dealt with them. The research was done using an online questionnaire with mostly open questions and in-depth qualitative interviews.
Distance learning during the COVID–19-pandemic: the experience of students in a large hungarian university
Keywords: távoktatás; Covid–19; felsőoktatás; 21. századi tanulás; kvalitatív kutatás