Гідрологічний стан та сейсмотектонічні процеси В Закарпатському внутрішньому прогині за 2019 рік - Ігнатишин Василь; Ihnatisin Vaszil; Ignatyshin Vasil; Ігнатишин Адальберт; Ignatyshin Adalbert; Ігнатишин Моніка; Ignatyshin Monika; Вербицький Сергій; Verbitsky Sergii; Іжак Тібор; Izsák Tibor; Izhak Tibor (My University, 2020)
Резюме. В періоди підвищеної сейсмічної активності Закарпатського внутрішнього прогину відчутних землетрусів реєструється від 2 до 6 подій. Актуальність безперервних геофізичних спостережень також обумовлена статистикою прояву сейсмотектонічних процесів в регіоні за минулий період, а саме відсутністю відчутних місцевих землетрусів починаючи з липня 2015 року. Геофізичні дослідження включають в себе спостереження параметрів метеорологічного та гідрогеологічного станів регіону, дослідження сучасних горизонтальних рухів кори в зоні Оашського глибинного розлому, сейсмічні дослідження в Закарпатському внутрішньому прогині. Проведено спостереження атмосферних опадів в регіоні, вивчення впливу на сучасні горизонтальні рухи кори в зоні Оашського глибинного розлому, дослідження сейсмічності регіону та зв’язку із сейсмотектонічними процесами. Проведено порівняльний аналіз варіацій параметрів досліджуваних геофізичних полів на предмет виявлення особливостей геодинамічного стану регіону та їх взаємозв’язків. Підтверджено гідрологічний аспект сейсмотектонічних процесів в Закарпатському внутрішньому прогині. Для дослідження використано результати режимних геофізичних спостережень на режимній геофізичній станції «Тросник» Карпатської дослідно-методичної геофізичної партії Відділу сейсмічності Карпатського регіону та результати отримані на деформометричній станції «Королеве» Карпатської дослідно-методичної сейсмологічної партії Відділу сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики ім.. С.І. Субботіна НАН України в другій половині 2019 року. Дослідження виконано в місячному діапазоні спостережень за геодинамікою регіону. Зареєстровані місцеві землетруси відбулися в період інтенсивних рухів та підвищених величин атмосферних опадів, спостерігається гідрологічний аспект сейсмотектонічних процесів регіону за 2019 рік.

Abstract. During periods of increased seismic activity of the Transcarpathian internal depression of tangible earthquakes, from 2 to 6 events are registered. The relevance of continuous geophysical observations is also due to the statistics of seismic tectonic processes in the region over the past period, namely the lack of significant local earthquakes since July 2015. Geophysical studies include observations of the parameters of meteorological and hydrogeological states of the region, studies of modern horizontal movements of the crust in the area of the Oash deep fault, seismic studies in the Transcarpathian internal depression. Observations of precipitation in the region, study of the impact on modern horizontal movements of the crust in the area of the Oasis Deep Fault, study of the seismicity of the region and the connection with seismotectonic processes. A comparative analysis of variations in the parameters of the studied geophysical fields to identify features of the geodynamic state of the region and their relationships. The hydrological aspect of seismotectonic processes in the Transcarpathian inner depression is confirmed. The results of regime geophysical observations at the regime geophysical station «Trosnyk» of the Carpathian Research and Methodological Geophysical Party of the Seismic Division of the Carpathian region and the results obtained at the deformometric station «Koroleve» of the Carpathian Research and Methodological Seismological Party of the Department of Geophysics were used. AND. Subbotin of the National Academy of Sciences of Ukraine in the second half of 2019. The study was performed in the monthly range of observations of the geodynamics of the region. Registered local earthquakes occurred during the period of intense movements and increased precipitation, there is a hydrological aspect of seismic processes in the region in 2019.
Hydrological state and seismotectonic processes in the Transcarpathian internal depression for 2019
Keywords: гідрологічний стан; сучасні горизонтальні рухи кори; сейсмічна активність; землетруси; атмосферні опади