A születésszámok alakulása Kárpátalján térben és időben - Molnár József; Молнар Йосип; Molnár D. István; Молнар Д. Стефан; Stefan Molnar D. (Egyesület Közép-Európa Kutatására, 2017)
A születési mutatók kedvezőtlen nagytérségi értékei hátterén üde színfoltot jelent Kárpátalja, amely a környező megyei szintű közigazgatási egységek közül magasan kiemelkedik a natalitás tekintetében: az itt regisztrált 14,8%o-es átlag 2-5%o-kel haladja meg a szomszédos régiók megfelelő mutatóit. A cikk bemutatja a születésszámok hosszú távú változását a megyében az elmúlt évtizedekben, valamint kitér azok évi járására is. A munka elemzi a születési mutatók időbeli változásainak lehetséges tényezőit. A továbbiakban a natalitás térbeli eloszlásának fontosabb aspektusai kerültek áttekintésre, ezúttal is megemlítve a szóba jöhető okokat. A cikk az elérhető közvetett források alapján kísérletet tesz a születési mutatók becslésére a kárpátaljai magyarok, valamint ukránok és románok vonatkozásában. Végül a születési ráta alapján clusteranalizis segítségével elvégeztük Kárpátalja regionalizálását.

Abstract. Transcarpathia is a fresh splash of color on the background of the low values of the regional birth rates, which highly stands out in terms of natality from surrounding county-level administrative units: the 14,8%o average registered here, exceed in 2- 5%o the corresponding indicators of neighboring regions. The article presents the long-term changes in the birth rate in the county in the last decades and mentions year-wise changes as well. The work analyzes the possible factors of temporal changes in birth rates. Hereinafter, the main aspects of the spatial distribution of natality were reviewed, mentioning the possible causes. The article attempts to estimate the birth rates regarding Hungarians, Ukrainians and Romanians in Transcarpathia on the basis of available indirect sources. Finally, according to the birth rate, with the help of cluster analysis the regionalization of Transcarpathia was performed.
Changes in the number of births in Transcarpathia (Ukraine) in time and space
Keywords: születési ráta; teljes termékenységi arányszám (TFR); Kárpátalja