Kolhoztörténet Kárpátalján a dédai Marx Károly kolhoz példája alapján 1947-1964 között - Tomcsik Vanessza; Томчик Ванесса (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2024)
A szakdolgozatom témája: Kolhoztörténet Kárpátalján a dédai Marx Károly kolhoz példája alapján 1947-1964 között. A dolgozatom célja egy átfogó képet kialakítani Kárpátalja mezőgazdaságának kollektív mintára való átalakításáról és a Marx Károly kolhoz működéséről, valamint bemutatni a kolhoz mindennapi életét főként levéltári források és korabeli sajtó alapján. Témaválasztásom legfőbb indoka, hogy dédai lakosként mindig is érdekelt a község történelme, főként a kollektivizálás időszaka és szerettem volna megismerni a község kolhozának történetét és működését. Nem utolsó szempont volt, hogy Kárpátalja kollektivizálása egy fontos időszak volt a régió történelmében. A dolgozat négy fejezetből épül fel, melyből az első fejezet épült a szakirodalomra, amely alapján bemutatásra került Kárpátalja mezőgazdaságának az átalakítása szovjet mintára. A második fejezetben a dédai Vatutyin kolhoz megalakulása és működése került bemutatásra 1947 és 1950 között. A harmadik és negyedik fejezet levéltári források és korabeli sajtó alapján sikerült ismertetni az egyesített dédai Marx Károly kolhoz megalakulását és működését 1951 és 1964 között. A szakdolgozatom kivitelezéséhez legfőképp a Kárpátaljai Területi Állami Leváltár beregszászi részlegében sikerült forrásokat felkutatni. A korabeli sajtóanyag a Vörös Zászló c. újság által sikerült betekintést nyerni a kolhoz mindennapi életébe. A dolgozat elkészítése során több szakmunka is segítséget nyújtott.

Резюме. Тема моєї кваліфікаційна робота: Історія колгоспу в Закарпатті на прикладі колгоспу імені Кароля Маркса в с. Дийда 1947-1964 рр. Метою моєї дипломної роботи є створення цілісної картини трансформації сільського господарства на Закарпатті до колективної моделі та функціонування колгоспу ім. Кароля Маркса, а також представлення повсякденного життя колгоспу, в основному на основі архівних джерел та сучасної преси. Основною причиною мого вибору теми було те, що як мешканець села Дийда я завжди цікавився історією села, особливо періодом колективізації, і хотів дізнатися про історію та функціонування сільської колгоспу. І останнє, але не менш важливе: колективізація Закарпаття була важливим періодом в історії регіону. Кваліфікаційна робота складається з чотирьох розділів, перший з яких заснований на літературі, що описує трансформацію закарпатського сільського господарства до радянської моделі. У другому розділі описано створення та діяльність колгоспу ім. Ватутіна в с. Дийда в 1947-1950 роках. У третьому та четвертому розділах, на основі архівних джерел та сучасної преси, вдалося описати створення та діяльність об'єднаного колгоспу ім. Кароля Маркса в с. Дийда у 1951-1964 роках. Основним місцем пошуку джерел для моєї кваліфікаційна робота був Закарпатський Обласний Державний Архів у Берегові. Матеріали сучасної преси з газети „Червоний прапор” дали мені уявлення про повсякденне життя колгоспу. Кілька фахових статей допомогли у підготовці кваліфікаційна робота.
Історія колгоспу в Закарпатті на прикладі колгоспу імені Кароля Маркса в с. Дийда 1947-1964 рр.
Keywords: Marx Károly kolhoz; Déda; kollektivizálás; kolhoz; колективізація; колгосп; Дийда; колгосп ім. Кароля Маркса