Світовий ринок легкових автомобілів: особливості та тенденції розвитку - Шуба Марина; Шуба Олена; Suba M.; Shuba Maryna (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2023)
Резюме. Світовий ринок автомобілів, у тому числі один із його сегментів – ринок легкових автомобілів, є частиною глобальної світової економіки. Автомобільна промисловість є унікальною галуззю світової економіки, яка демонструє практично постійне зростання та стимулює розвиток національних економік, створюючи робочі місця та забезпечуючи податкові надходження до бюджету, тому серед країн-експортерів автомобілів існує конкуренція за ринки збуту своєї продукції, особливо в сегменті легкових автомобілів. Метою дослідження є виявлення особливостей сучасного стану світового ринку легкових автомобілів та узагальнення існуючих тенденцій його розвитку. У роботі описані основні фактори зростання світового автомобільного ринку упродовж останніх десятиліть, а саме: зменшення цін на автомобілі та збільшення доходів населення, що також сприяло зростанню попиту на автомобілі та відзначено, що на даному етапі розвитку світового автомобільного ринку ці фактори вже не впливають на його динаміку. Досліджено динаміку світового виробництва автомобілів за період з 2012 по 2022 рр. та проведено тренд-аналіз. Проаналізовано структуру сучасного світового виробництва автомобілів та відзначено, що на сегмент легкових автомобілів припадає більше 70 %. Охарактеризовано регіональну структуру світового виробництва автомобілів, визначено країни-лідери. Розглянуто динаміку вартості світового експорту та імпорту автомобілів, яка співпадає з загальносвітовою тенденцією світових товарних ринків до падіння у 2020 році та поступовим відновленням у наступні роки. Визначено, що рейтинги країн-лідерів з вартості експортованих і кількості вироблених автомобілів не співпадають: лідером з вартості експортованих автомобілів є Німеччина, лідером з кількості – Японія, а лідером з виробництва є КНР. Узагальнено сучасні тенденції, які існують на світовому автомобільному ринку в сегменті легкових автомобілів. Зроблено висновок: світовий ринок легкових автомобілів характеризується жорстким конкурентним середовищем; процесами злиттів та поглинань компаній; зростаючою популярністю і попитом на електромобілі, електричні засоби пересування та автомобілі з гібридним двигуном; на ринок впливає законодавство щодо викидів, безпеки та екології.

Az autók világpiaca, beleértve annak egyik szegmensét, a személygépkocsi-piacot, a globális világgazdaság része. Az autóipar a világgazdaság egyedülálló ágazata, amely szinte állandó növekedést mutat, serkenti a nemzetgazdaságok fejlődését, munkahelyeket teremt és adóbevételeket biztosít a költségvetésnek, ezért verseny van az autóexportáló országok között termékeik értékesítési piacaiért, különösen a személygépkocsi szegmensben. A tanulmány célja, hogy azonosítsa a világ autópiacának jelenlegi állapotát és általánosítsa a jelenlegi fejlődési trendeket. A cikk ismerteti a világ autópiacának növekedését segítő tényezőit az elmúlt évtizedekben, nevezetesen az autók árának csökkenését és a lakosság jövedelmének növekedését, amely szintén hozzájárult az autók iránti kereslet növekedéséhez, és megjegyzi, hogy a világ autópiacának fejlődésének ebben a szakaszában ezek a tényezők már nem befolyásolják annak dinamikáját Tanulmányoztuk a globális autógyártás dinamikáját a 2012 és 2022 közötti időszakban, és trendelemzést végeztünk. Elemezésre került a modern világ autógyártásának szerkezete, és megállapítottuk, hogy több mint 70%-át a személygépkocsi-szegmens teszi ki. Jellemezztük a világ autógyártásának regionális szerkezetét, azonosítjuk a piacvezető országokat. Kiértékeltük az autók globális export- és importköltségeinek dinamikáját, amely egybeesik a globális nyersanyagpiacok 2020-ban esésével, majd az azt követő években fokozatos fellendülési trendjével. Megállapítást nyert, hogy az exportált autók értékét és a legyártott gépkocsik számát tekintve a vezető országok rangsora nem egyezik: az exportált autók értékét tekintve Németország, mennyiségben Japán az éllovas, a termelésben pedig a Kínai Népköztársaság a vezető. Összefoglaljuk azokat a modern trendeket, amelyek a világ autópiacán a személygépkocsi-szegmensben léteznek, melyek a következők: a globális személygépkocsi-piacot kemény versenykörnyezet jellemzi; társaságok egyesülési és felvásárlási folyamatai; az elektromos autók, az elektromos járművek és a hibrid motorral ellátott autók növekvő népszerűsége és kereslete; a piacot érintik a kibocsátási, biztonsági és környezetvédelmi jogszabályok globális szintű változásai.

Abstract. The global automobile market, including one of its segments - the passenger car market, is part of the global world economy. The automotive industry is a unique branch of the world economy, which demonstrates almost constant growth and stimulates the development of national economies, creating jobs and providing tax revenues to the budget, therefore there is competition among car exporting countries for the sales markets of their products, especially in the passenger car segment. The purpose of the study is to identify the features of the current state of the world car market and generalize the existing trends in its development. The paper describes the main factors of the growth of the world automobile market over the past decades, namely: the decrease in car prices and the increase in the income of the population, which also contributed to the growth of demand for cars, and it is noted that at this stage of the development of the world automobile market, these factors no longer affect its dynamics The dynamics of global car production from 2012 to 2022 are studied and a trend analysis is conducted. The structure of modern global car production is analyzed. It is noted that more than 70% belongs to the passenger car segment. The regional structure of world car production is characterized, and the leading countries are identified. The dynamics of the value of global exports and imports of cars is explored. It coincides with the global trend of global commodity markets to decline in 2020 and gradual recovery in the following years. The article determines that the rankings of the leading countries in terms of the value of exported cars and the number of manufactured cars do not match: the leader in terms of the value of exported cars is Germany, the leader in terms of quantity of exported cars is Japan, and the leader in production is the People's Republic of China. The modern trends that exist in the world car market in the segment of passenger cars are summarized. The conclusion is made: the global market of passenger cars is characterized by a tough competitive environment; processes of mergers and acquisitions of companies; the growing popularity and demand for electric cars, electric vehicles and cars with a hybrid engine; the market is affected by emissions, safety and environmental legislation.
Személygépkocsik világpiaca: jellemzői és fejlődési trendjei
The global market of passenger cars: features and development trends
https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/4
Keywords: світовий автомобільний ринок; тенденції розвитку; динаміка виробництва автомобілів; експорт