A tér és idegenforgalom kapcsolatának vizsgálata Beregszász példáján - Matyi Viktor; Матьї Віктор (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2024)
A turizmus világszerte egyre fontosabb szerepet játszik a gazdaság fejlődésében és a kulturális kapcsolatok építésében. Az emberek egyre inkább utaznak, hogy felfedezzék a világ különböző tájait és megtapasztalják más kultúrák sokszínűségét. Azonban a turizmus nem csupán egy egyszerű utazás kérdése, hanem a tér és a kultúra összefonódása. Az első fejezetben általánosan jellemeztük Beregszászt, bemutatva annak történelmi hátterét, földrajzi elhelyezkedését és kulturális jellemzőit. Részletesen tárgyaltuk a város épületeiről, nevezetességeiről és városképéről, hogy megteremtsük a kontextust a későbbi elemzésekhez. A második fejezetben a kultúra és a tér fogalmával foglalkoztunk. Bemutattuk a kulturális identitás és a tér kapcsolatát, és annak fontosságát, hogyan befolyásolja a város életét és fejlődését. A tér a turizmusban az a fizikai környezet, amelyben az utazás és az élmények megvalósulnak. Ez magában foglalja a lenyűgöző természeti tájakat, a történelmi helyszíneket, a városokat és a szálláshelyeket, amelyek vonzó célpontokká válnak a turisták számára. A természeti tájak, mint például hegycsúcsok, vízesések vagy homokos strandok, csodálatos lehetőségeket nyújtanak a kikapcsolódásra és a természet közelségének megtapasztalására. Ugyanakkor a történelmi helyszínek, mint például ősi romok vagy világörökségi helyek, a múltba kalauzolják el az embereket, és betekintést nyújtanak egy adott kultúra vagy civilizáció történelmébe. A harmadik fejezetben a vendéglátóhelyek média használatát kvalitatív módon figyeltük meg és negyedik fejezetünk szintén kutatás, melynek témája a turisták térhasználatának elemzése Beregszászban a Google térkép és utcafelvételek alapján. Itt összegyűjtöttük az adatokat, hogy az emberek mennyi képet készítettek és töltöttek fel Beregszász városáról, majd kategóriákba rendeztük őket. Kutatásunk célja, hogy felderítsük a beregszászi vendéglátóhelyek mennyire használják ki a közösségi média platformokat a város turisztikai vonzerejének bemutatására, különös tekintettel arra, hogy milyen mértékben és milyen típusú tartalmakat osztanak meg. Úgy vélem a beregszászi vendéglátóhelyek nem osztanak meg elegendő tartalmat a város történelméről, kultúrájáról és látnivalóiról, ami elmulaszthatja felkelteni a turisták érdeklődését.
Аналіз зв’язку між простором і туризмом на прикладі м. Берегове
Keywords: tér; idegenforgalom; Beregszász; простір; Берегове; туризм