Kárpátalja gazdasága - Fodor Gyula; Фодор Дюло (Termini Egyesület-II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
Annak ellenére, hogy évezredek óta lakott vidék volt, a magyar honfoglalásig a mai Kárpátalja területe egyetlen nagyobb birodalomhoz sem tartozott. A 10. századtól kezdődően a Magyar Fejedelemség, majd Magyar Királyság gyepűvidékeként létezett, később az itteni természeti erőforrások felismerésével és kiaknázásuk kezdetével párhuzamosan egyre jobban integrálódott a magyar államszervezetbe. A terület gyepű jellege a 14–15. századra szűnt meg, ekkor az itteni lakosság fő gazdasági tevékenységi formája az állattartás volt. A mezőgazdasági termelés dominanciája egészen a 20. század elejéig fennmaradt, az ipart évszázadokon át csupán a könnyű- és élelmiszeripar képviselte. Ebben jelentős változást az 1872-ben kezdődött vasútépítések hoztak, amelyek lehetővé tették a terület keleti, máramarosi részén található bányavidék és az itteni erdők gazdasági hasznosítását.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2022/08/karpat_medence_foldrajza_e-kiadvany.pdf
Keywords: Kárpátalja; gazdaság; mezőgazdaság; ipar