Az ukrán mint államnyelv oktatása Kárpátalján: helyzetkép, problémák és feladatok - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem, 2015)
Ha egy kárpátaljai magyar gyerek az 1. osztálytól a 11. osztályig, azaz 11 éven át tanulja az ukrán nyelv tantárgyat, és mégsem tanul meg ukránul, akkor biztosak lehetünk abban, hogy rosszul működik az oktatási rendszer. A megoldás azonban nem a többségi nyelven tanulás, nem az anyanyelvi iskolarendszer feladása. Az anyanyelven oktató iskola keretében kell megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyek magas szintű nyelvtudáshoz, hozzáadó (additív) kétnyelvűséghez vezetnek.
Teaching Ukrainian as a State Language in Subcarpathia: situation, problems and tasks
http://real.mtak.hu/24227/1/Csi_Zbornik_madarsky_u.pdf
Keywords: Ukrajna; oktatás; államnyelv; nyelvoktatás; Kárpátalja