Бухгалтерський облік і аналіз збутової діяльності виробничих підприємств - Кочов Домініка; Kacsó Dominika (Кафедра обліку і аудиту, 2025)
Резюме. Бухгалтерський облік і аналіз збутової діяльності виробничих підприємств. Кваліфікаційна робота на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціальності 071 «Облік і оподаткування». Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ., Берегове, 2025. Об’єктом дослідження виступає процес бухгалтерського обліку і аналізу збутової діяльності ТОВ. Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методологічних і практичних аспектів обліку та аналізу збутової діяльності підприємства. Метою кваліфікаційної роботи є дослідження теоретико-методичних і практичних аспектів організації та обліку збутової діяльності виробничого підприємства, а також розробка пропозицій щодо вдосконалення збутової діяльності. Для досягнення мети були поставлені такі завдання: дослідити економічну сутність та функції збутової діяльності; проаналізувати нормативно- правове регулювання обліку збуту; оцінити організацію збутового процесу на прикладі ТОВ; проаналізувати бухгалтерський облік реалізації продукції; запропонувати напрями вдосконалення обліку та контролю збутової діяльності Методи дослідження: індукція, дедукція, аналіз, синтез, порівняння, графічний метод, табличний метод, економіко-статистичні методи та елементи моделювання. Запропоновано низку практичних заходів щодо підвищення ефективності збуту та покращення облікової політики, зокрема: запровадити управлінську аналітику збуту, удосконалення контролю за дебіторською заборгованістю, оптимізація внутрішньої звітності.

Termelő vállalkozások értékesítési tevékenységének számvitele és elemzése. Szakdolgozat a felsőoktatás első (alapképzési) szintjének megszerzéséhez a 071 „Számvitel és adózás” szakirányon. II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Beregszász, 2025. A kutatás tárgya az Kft. értékesítési tevékenységének elszámolási és elemzési folyamata. A tanulmány tárgya a vállalkozás értékesítési tevékenységének számvitelével és elemzésével kapcsolatos elméleti, módszertani és gyakorlati szempontok összessége. A szakdolgozat célja a termelő vállalkozás értékesítési tevékenységének megszervezésével és elszámolásával kapcsolatos elméleti, módszertani és gyakorlati szempontok vizsgálata, valamint javaslatok kidolgozása az értékesítési tevékenység fejlesztésére. E cél elérése érdekében a következő célokat tűztük ki: az értékesítési tevékenységek gazdasági lényegének és funkcióinak vizsgálata; az értékesítési számvitel szabályozási keretének elemzése; az értékesítési folyamat szervezésének értékelése az Kft. példáján; a termékek értékesítésének elszámolásának elemzése; az értékesítési tevékenységek elszámolásának és ellenőrzésének javítására vonatkozó irányok javaslata. Kutatási módszerek: indukció, dedukció, elemzés, szintézis, összehasonlítás, grafikus módszer, táblázatos módszer, gazdasági és statisztikai módszerek, valamint modellezési elemek. A szakdolgozat számos gyakorlati intézkedést kínál az értékesítés hatékonyságának növelésére és a számviteli politika javítására, különösen: az értékesítés vezetői analitikájának bevezetése, a követelések ellenőrzésének javítása, a belső jelentéstétel optimalizálása.
Termelő vállalkozások értékesítési tevékenységének számvitele és elemzése
A diplomamunka néhány fejezete olyan tényadatot tartalmaz, amelyeket nem lehet publikussá tenni, ezért azokat az intézmény kézirattárában lehet külön engedéllyel megtekinteni.
Keywords: збут; реалізація продукції; бухгалтерський облік; аналітичний облік; дебіторська заборгованість; értékesítés; termékértékesítés; számvitel; analitikus számvitel; követelések