Вплив штучного інтелекту на інновації у фінансовому секторі України у 2024 році - Колдовський Артем; Koldovszkij A.; Koldovskiy Artem; Рекуненко Ігор; Rekunenkó I.; Rekunenko Ihor; Шафранова Kатерина; Sáfránova K.; Shafranova К. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
Резюме. Основна мета цього дослідження зосереджена на впливі штучного інтелекту на інновації у фінансовому секторі України та факторах, що покращують або перешкоджають ефективному застосуванню штучного інтелекту в інноваціях у фінансовому секторі. Цей напрям дослідження є все більш актуальним для фінансових установ в Україні, оскільки управління технологічними інноваціями стає ключовим для операційної ефективності та конкурентоспроможності. У статті використано змішані методи дослідження, а саме, якісний аналіз сучасних дослідження науковців у поєднанні з кількісним методом - економетричним моделюванням. З вибірки фінансових установ в Україні було зібрано дані щодо поточної практики інтеграції штучного інтелекту та основних перешкод для впровадження, а також досліджено відповідний вплив на інноваційну діяльність фінансових установ. Також, економетричні тести на мультиколінеарність, гетероскедастичність і автокореляцію включені для аналізу надійності результатів. Незважаючи на те, що технологія штучного інтелекту тільки зароджується у фінансовому секторі України, існує багато можливостей для інновацій у таких сферах, як обслуговування клієнтів, управління ризиками та операційна ефективність. Регулювання, брак кваліфікованого персоналу, неадекватна технологічна інфраструктура визначені як основні перешкоди. Дослідження також демонструє успішне застосування штучного інтелекту, де він був успішно інтегрований, надаючи потенційні шляхи його розширення. Економетричний аналіз підтверджує, що впровадження штучного інтелекту має позитивну кореляцію з ефективністю інновацій, що означає, що фінансові установи, які використовують технології штучного інтелекту, прагнуть покращити свої позиції порівняно з конкурентами. Це дослідження підкреслює необхідність у формуванні сприятливого нормативного середовища та інтеграції технологічних інвестицій у розвиток потенціалу українського фінансового сектору. У статті акцентується увага на вирішенні ряду питань законотворцями, політиками і фінансовими лідерами щодо сприяння технологічному прогресу у цій сфері. Ця ініціатива має допомогти фінансовому сектору стати більш стійким і конкурентоспроможним у сучасній цифровій економіці. Ця стаття доповнює дослідження науковців щодо питань можливостей використання штучного інтелекту як інновацій у фінансовому секторі України.

A kutatás fő célja a mesterséges intelligencia ukrajnai pénzügyi szektorban betöltött szerepének és az innovációkra gyakorolt hatásának feltárása, valamint azoknak a tényezőknek az elemzése, amelyek elősegítik vagy akadályozzák a mesterséges intelligencia hatékony alkalmazását az ágazat innovációs folyamataiban. Ez a kutatási irány egyre nagyobb jelentőséggel bír az ukrán pénzügyi intézmények számára, mivel a technológiai fejlesztések megfelelő alkalmazása elengedhetetlen az intézményi hatékonyság növelése és a piaci versenyelőny biztosítása érdekében. A tanulmány módszertani megközelítése vegyes kutatási módszereken alapul: a jelenlegi tudományos eredmények kvalitatív elemzését ötvözi a kvantitatív megközelítéssel, nevezetesen ökonometriai modellezéssel. Ukrajnai pénzügyi intézmények mintáján keresztül gyűjtött adatok szolgálnak alapul a mesterséges intelligencia integrációjának jelenlegi gyakorlatáról, a bevezetés előtt álló főbb akadályokról, valamint a technológia innovációs tevékenységekre gyakorolt hatásáról. Az eredmények megbízhatóságának értékeléséhez ökonometriai tesztek – többek között multikollinearitás-, heteroszkedaszticitás- és autokorrelációs vizsgálatok – is alkalmazásra kerültek. Bár a mesterséges intelligencia alkalmazása még csak kezdeti szakaszban van az ukrán pénzügyi szektorban, számos lehetőség mutatkozik az innovációra olyan területeken, mint az ügyfélszolgálat, a kockázatkezelés és az operatív hatékonyság. A szabályozási korlátok, a képzett munkaerő hiánya, valamint az elégtelen technológiai infrastruktúra a bevezetés legfőbb akadályaiként kerültek azonosításra. A tanulmány továbbá bemutatja azokat az eseteket is, ahol a mesterséges intelligencia sikeresen került integrálásra, és potenciális fejlesztési irányokat vázol fel a jövőre nézve. Az ökonometriai elemzés alapján megállapítást nyert, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása pozitív korrelációban áll az innováció hatékonyságával. Ez arra utal, hogy azok a pénzügyi intézmények, amelyek alkalmazzák ezeket a technológiákat, javítani kívánják piaci pozíciójukat versenytársaikkal szemben. A kutatás hangsúlyozza egy kedvező szabályozási környezet kialakításának szükségességét, valamint a technológiai beruházások integrációját a pénzügyi szektor fejlődési stratégiájába. A tanulmány kiemeli a törvényhozók, a gazdaságpolitikai döntéshozók és a pénzügyi szektor vezetőinek szerepét abban, hogy támogassák a technológiai fejlődést ezen a területen. Ez az irányvonal elősegítheti a pénzügyi szektor ellenállóbbá és versenyképesebbé válását a modern digitális gazdaságban. A cikk kiegészíti a tudományos közösség azon törekvéseit, amelyek a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeinek vizsgálatára irányulnak Ukrajna pénzügyi szektorában.

Abstract. The main purpose of this study focuses on the impact of artificial intelligence on innovation in the financial sector of Ukraine and the factors that improve or hinder the effective application of artificial intelligence in innovation in the financial sector. This line of research is increasingly relevant for financial institutions in Ukraine, as the management of technological innovation is becoming key to operational efficiency and competitiveness. The article used mixed research methods, namely, a qualitative analysis of modern research by scientists in combination with a quantitative method - econometric modeling. From a sample of financial institutions in Ukraine, data was collected on the current practice of artificial intelligence integration and the main barriers to implementation, and the corresponding impact on the innovative activities of financial institutions was investigated. Also, econometric tests for multicollinearity, heteroskedasticity, and autocorrelation are included to analyze the reliability of the results. Although AI technology is nascent in Ukraine's financial sector, there are many opportunities for innovation in areas such as customer service, risk management and operational efficiency. Regulation, lack of qualified personnel, inadequate technological infrastructure are identified as the main obstacles. The study also demonstrates successful applications of artificial intelligence where it has been successfully integrated, providing potential avenues for its expansion. Econometric analysis confirms that the adoption of artificial intelligence has a positive correlation with innovation performance, which means that financial institutions that use artificial intelligence technologies tend to improve their position compared to competitors. This study emphasizes the need for the formation of a favorable regulatory environment and the integration of technological investments in the development of the potential of the Ukrainian financial sector. The article focuses on solving a number of issues by lawmakers, politicians and financial leaders regarding the promotion of technological progress in this area. This initiative should help the financial sector become more sustainable and competitive in today's digital economy. This article complements the research of scientists on the possibilities of using artificial intelligence as an innovation in the financial sector of Ukraine.
A mesterséges intelligencia hatása az innovációra Ukrajna pénzügyi szektorában 2024-ben
Impact of Artificial Intelligence on Innovation in the Financial Sector of Ukraine in 2024
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/8
Keywords: штучний інтелект; фінансові інновації; Україна; економетричний аналіз; технологічне впровадження; конкурентна перевага; регуляторні виклики; економічний розвиток; фінансові установи