IKT eszközök alkalmazása a 7. osztályos Etológia oktatása során - Bakk Jázmin; Бакк Язмін (Biológia és Kémia Tanszék, 2024)
Az információs technológiák alkalmazása egyre elterjedtebb a mai világban, s nem csupán a hétköznapi életben, hanem az oktatásban is. A digitális technológiákra való korai ráébredés rendkívül fontos az úgynevezett digitális kompetencia fejlesztése szempontjából. Az IKT eszközök nélkülözhetetlenek a modern világban való életünkhöz és a tanuláshoz egyaránt. A mai világban az üzleti, pénzügyi, kulturális és szórakoztató iparágak, valamint a mindennapi kommunikáció mind az IKT eszközökön keresztül zajlik. Az Ukrajnában tapasztalható oktatási reform egyik célkitűzése a digitális kompetencia fejlesztése a diákok számára, beleértve az interaktív táblák és web technológiák használatát az oktatásban. A gyerekek szeretik az új technológiákat és kíváncsiak arra, hogy hogyan működnek. Az IKT segítségével az órák interaktívabbá, élvezetesebbé és hatékonyabbá válhatnak. Az alfa-generációs gyerekek számára az IKT alkalmazása számos lehetőséget kínál a figyelemfelkeltésre és az érdeklődésre ösztönzésre az iskolai órákon. Az IKT segítségével a biológia órák élvezetesebbé válhatnak, és a diákok többet is tanulhatnak az interaktív, játékos tevékenységek révén. Az IKT segíti a tanulási folyamatot, mivel több lehetőséget kínál a tananyag szemléltetésére és bemutatására. Az IKT rendkívül hasznos lehet a biológiaoktatásban, mert lehetővé teszi a diákok számára a digitális technológiák jobb megértését és fejlesztését, miközben élvezetes és interaktív tanulási környezetet biztosít számukra.
Використання ІКТ у навчанні етології у 7-му класі ЗОШ
Keywords: etológia; interaktív technológia; digitális kompetenciák; eszközök alkalmazása