Організація закупівельної діяльності бюджетних установ - Ростислав Сорока; Szoroka R.; Soroka R. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
Резюме. Для забезпечення власних потреб кожна бюджетна установа проводить закупівлю необхідних товарів, робіт та послуг через електронну систему публічних закупівель. Критичним аспектом є належна організація усього процесу закупівель з метою уникнення будьяких затримок, що можуть вплинути на виконання своїх функцій бюджетною установою. Метою статті є дослідження теоретичних аспектів організації закупівельної діяльності бюджетних установ із врахуванням практичного досвіду функціонування електронної системи закупівель. Для того, щоб вчасно здійснити будь-яку закупівлю, незалежно від того, чи йдеться про товари, послуги чи роботи, за наявних коштів, необхідно забезпечити ефективну співпрацю між усіма структурними підрозділами бюджетної установи. Встановлено, що визначальна роль у процесі закупівель відведена уповноваженій особі, яка відповідно до чинного законодавства є відповідальною за організацію та проведення процедур закупівлі. Охарактеризовано вимоги, котрі висуваються до уповноважених осіб. У роботі описано способи визначення чисельності уповноважених осіб та фактори, які на це впливають. Досліджено можливі шляхи призначення уповноважених осіб та розглянуто необхідність і практичні аспекти призначення декількох уповноважених осіб у бюджетній установі, розподіл обов’язків між ними. Обґрунтовано, що найоптимальнішим способом визначення уповноваженої особи є введення до штатного розпису підприємства, установи, організації окремої посади, особливо, з огляду на регулярність здійснення закупівель та рівень відповідальності уповноваженої особи за їх здійснення. У роботі описано принципи здійснення публічних закупівель в Україні в контексті їх практичного спрямування. Досліджено практичний ефект від реалізації принципу максимальної економії, який може бути визначений у вартісних показниках. Охарактеризовано основні функції уповноваженої особи.

A költségvetési intézmények a saját szükségleteik biztosítása érdekében az elektronikus közbeszerzési rendszeren keresztül végzik a szükséges áruk, munkák és szolgáltatások beszerzését. Kritikus szempont a közbeszerzési folyamat megfelelő megszervezése, hogy elkerülhetők legyenek azok a késedelmek, amelyek akadályozhatják az intézmény alapvető funkcióinak ellátását. A tanulmány célja a költségvetési intézmények beszerzési tevékenységének szervezésével kapcsolatos elméleti aspektusok vizsgálata, figyelembe véve az elektronikus közbeszerzési rendszer gyakorlati működésének tapasztalatait. A beszerzések időben történő lebonyolítása – függetlenül attól, hogy áruról, szolgáltatásról vagy munkáról van szó – a rendelkezésre álló források mellett az intézmény valamennyi szervezeti egységének hatékony együttműködését igényli. Megállapítást nyert, hogy a beszerzési folyamatban kulcsszerepet játszik a meghatalmazott személy, aki a hatályos jogszabályok értelmében felelős a közbeszerzési eljárások megszervezéséért és lebonyolításáért. A meghatalmazott személyek kijelölésének módja és számuk meghatározása egymással összefüggő tényezők, és ezek meghatározása a költségvetési intézmény vezetőjének hatáskörébe tartozik, mivel a jogszabályok nem tartalmaznak minimum- vagy maximumkorlátokat e személyek számát illetően. A tanulmány bemutatja a meghatalmazott személyekkel szemben támasztott követelményeket, a számuk meghatározásának módjait és az azt befolyásoló tényezőket. Elemzi a meghatalmazott személyek kijelölésének lehetséges módjait, valamint a több ilyen személy alkalmazásának szükségességét és gyakorlati vonatkozásait a költségvetési intézményekben, továbbá az ezek közötti feladatmegosztást. Megalapozott következtetés, hogy a legoptimálisabb megoldás a meghatalmazott személy kinevezésére egy önálló pozíció létrehozása a szervezeti állománytáblában, különösen tekintettel a beszerzések rendszerességére és az e személy által viselt felelősség szintjére. A tanulmány bemutatja az ukrajnai közbeszerzési rendszer alapelveit azok gyakorlati alkalmazhatóságának kontextusában. Továbbá elemzi a lehető legnagyobb megtakarítás elvének gyakorlati hatását, amely pénzbeli mutatókkal is mérhető. Ismertetésre kerülnek a meghatalmazott személy főbb funkciói.

Abstract. To ensure its own needs, each budget institution procures the necessary goods, works and services through the electronic public procurement system. A critical aspect is the proper organization of the entire procurement process in order to avoid any delays that may affect the budgetary institution's performance of its functions. The purpose of the article is to study the theoretical aspects of the organization of procurement activities of budget institutions, taking into account the practical experience of the functioning of the electronic procurement system. In order to make any purchase on time, regardless of whether it is about goods, services or works, with the available funds, it is necessary to ensure effective cooperation between all structural units of the budget institution. It was established that the decisive role in the procurement process is assigned to the authorized person, who, according to the current legislation, is responsible for the organization and conduct of procurement procedures. The requirements to the authorized persons are described. The work describes methods of determining the number of authorized persons and factors affecting it. Possible ways of appointing authorized persons were studied and the need and practical aspects of appointing several authorized persons in a budget institution, the distribution of responsibilities between them were considered. It is substantiated that the most optimal way to determine the authorized person is to enter a separate position in the staff list of the enterprise, institution, organization, especially considering the regularity of procurement and the level of responsibility of the authorized person for their implementation. The work describes the principles of public procurement in Ukraine in the context of their practical direction. The practical effect of the implementation of the principle of maximum savings, which can be determined in value indicators, has been studied. The main functions of the authorized person are described.
A költségvetési intézmények beszerzési tevékenységének megszervezése
Organization of Procurement Activities in Budgetary Institutions
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/8
Keywords: публічні закупівлі; бюджетна установа; уповноважена особа; організація закупівельної діяльності; електронна система закупівель Prozorro