Можливості інформаційних технологій в сучасних умовах охорони зовнішніх кордонів Європейського Союзу - Калаур Світлана; Наголюк Микола (Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II, 2024)
Резюме. Нині, зі зростанням ролі інформаційних технологій процеси прикордонного контролю стали більш автоматизованими. Завдяки впровадженню широкомасштабних інформаційних систем це, з одного боку, полегшило законну торгівлю і подорожі, а з іншого – посилило внутрішню безпеку Європейського Союзу (далі – ЄС). Однак посилення цифровізації кордонів зробило їх більш вразливими до кіберзагроз для тих, хто хоче порушити, або ввести в оману прикордонників. У міру того, як технологічний прогрес продовжує поширюватися, полегшуючи повсякденне життя завдяки зростанню автоматизації і зв’язку, недержавні суб’єкти також намагатимуться отримати вигоду з гонки за технологічною перевагою між державними суб’єктами. Усі зацікавлені сторони отримують вигоду від розвитку штучного інтелекту, обчислювальної техніки, безпілотних систем, матеріалів, тривимірного друку і енергоефективності, які сприяють подальшому зменшенню небезпечного впливу на довкілля, а досягнення в галузі геоінженерії підтримують більш масштабні та ефективні заходи з пом’якшення наслідків зміни клімату, у спробі контролювати погодні умови [1].
Keywords: Європейський Союз; інформаційні технології