Розвиток гастрономічного потенціалу нематеріальної культурної спадщини як складової частини туристичних ресурсів України - Матвійчук Людмила; Matviichuk Liudmyla; Matvijcsuk L.; Корсак Віктор; Korsak Viktor; Книш Сергій; Knysh Serhij (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
Резюме. Актуальність дослідження розвитку гастрономічного потенціалу нематеріальної культурної спад-щини регіонів України зумовлена зростаючим інтересом до локальних кулінарних традицій як важливого елемента національної ідентичності та інструменту регіонального розвитку. Предметом дослідженняє гастрономічний потенціал нематеріальної культурної спадщини регіонів України, особливості розвитку та використання в контексті збереження культурної ідентичності, активізації туристичного потенціалу та сприяння соціально-економічному розвитку регіонів. Метою дослідження є аналіз та обґрунтування напрямів розвитку гастрономічного потенціалу нематеріальної культурної спадщини України з метою його ефективного використання для збереження ідентичності, активізації туристичної привабливості терито-рій та сприяння сталому розвитку регіонів. Методологія дослідження: базується на комплексному підході, що включає аналіз, синтез, індукцію, дедукцію та системний підхід для вивчення гастрономічного потен-ціалу як складника нематеріальної культурної спадщини. Результати дослідження: встановлено, що такі об’єкти, як «Світязький пончик», «Волинський мацик», «Пруцькі форелі» та інші, мають значний потенціал для отримання статусу географічних зазначень. Запропоновано стратегічні напрями розвитку, включаючи організацію гастрономічних фестивалів, тематичних туристичних маршрутів та інформаційних кампаній для їхньої інтеграції в національний і міжнародний контексти. Практичне значення полягає у розробці рекомендацій щодо збереження, популяризації та інтеграції елементів гастрономічної спадщини Украї-ни у глобальний туристичний ринок. Висновки: встановлено, що розвиток гастрономічного потенціалу нематеріальної культурної спадщини України є важливим фактором збереження національної ідентичнос-ті, підвищення туристичної привабливості та стимулювання соціально-економічного розвитку регіонів. Перспектива подальших досліджень полягає у розробці стратегій інтеграції гастрономічної спадщини України у глобальний туристичний ринок.

Abstract. The relevance of the study of the development of the gastronomic potential of the intangible cultural heritage of the regions of Ukraine is due to the growing interest in local culinary traditions as an important element of national identity and a tool for regional development. The subject of the study is the gastronomic potential of the intangible cultural heritage of the regions of Ukraine, the features of development and use in the context of preserving cultural identity, activating tourism potential and promoting socio-economic development of regions. The purpose of the study is to analyze and substantiate the directions of development of the gastronomic potential of the intangible cultural heritage of Ukraine with the aim of its effective use to preserve identity, enhance the tourist attractiveness of territories, and promote sustainable development of regions. Research methodology: based on a comprehensive approach, including analysis, synthesis, induction, deduction and a systematic approach to studying gastronomic potential as a component of intangible cultural heritage. The results of study: it was established that such objects as “Svityazsky donut”, “Volynsky matsyk” and “Prutsky trout” have significant potential for obtaining the status of geographical indications. Strategic directions for development are proposed, including the organization of gastronomic festivals, thematic tourist routes and information campaigns for their integration into national and international contexts. The practical significance lies in the development of recommendations for the preservation, promotion and integration of elements of Ukraine’s gastronomic heritage into the global tourism market. Conclusions: it was established that the development of the gastronomic potential of the intangible cultural heritage of Ukraine is an important factor in preserving national identity, increasing tourist attractiveness and stimulating socio-economic development of regions. The prospect of further research lies in developing strategies for integrating Ukraine’s gastronomic heritage into the global tourism market.
Development of the gastronomic potential of intangible cultural heritage as a component of tourist resources of Ukraine
https://journals.kmf.uzhgorod.ua/index.php/geograph/article/view/47
Редакційна колегія: https://journals.kmf.uzhgorod.ua/index.php/geograph/editorial
Зміст: https://journals.kmf.uzhgorod.ua/index.php/geograph/issue/view/5
Keywords: гастрономічні традиції; потенціал регіонів; конкурентоспроможність; нематеріальна спадщина; географічні зазначення; туризм