Одиниці виміру в «Матеріалах до словника подільського говору»: особливості номінації - Гороф’янюк Інна; Horofjanyuk Inna; Inna Нorofyanyuk (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Стаття присвячена мало дослідженій тематичній групі лексики української мови –назвам одиниць виміру. Докладний аналіз історії вивчення цієї лексики в україністиці дозволив автору констатувати, що ареал українських діалектологічних студій цієї тематичної групи лексики доволі вузький, навіть усупереч евристичній цінності цієї лексики. Отож предметом дослідження стали назви одиниць виміру в подільському говорі, зафіксовані в «Матеріалах до словника подільського говору» -58 назв, вилучених методом суцільної вибірки. Робота над укладанням словника розпочалася в 50-ті роки ХХст., а тому ми передбачали, що там представлені вже архаїзовані на сьогодні назви одиниць виміру. Аналіз лексики на позначення назв одиниць виміру в говірках Поділля засвідчив, що досліджувана тематична група лексики ставить розгалужену за численністю, багату за варіативністю та давньою за походженням сформовану лексику-семантичну мікросистему. У статті змодельовано структурну організацію засвідчених назв, встановлено, що тематична група лексики «Назви одиниць виміру» формується на базі 6 лексико-семантичних груп: 1)назви одиниць виміру площі, 2)назви одиниць виміру рідини, 3)назви одиниць виміру довжини й відстані, 4)назви одиниць виміру ваги, 5)назви одиниць виміру сипучих тіл, 6) назви одиниць виміру збіжжя. Кожна група проаналізована на предмет особливостей номінації відповідних назв, встановлено назви з прозорою і затемненою мотивацією, запозичені назви. З огляду на провідний сільськогосподарський тип діяльності подолян, найчисельнішою виявилася група назв одиниць виміру площі. Саме в цій групі засвідчено найбільшу кількість немотивованих назв. Серед них багато запозичень із німецької, польської, латинської, румунської, тюркських та ін. мов. Спостережено активність принципу антропоцентризму в номінації одиниць виміру. З’ясовано, що сучасні подільські говірки й до сьогодні зберігають архаїчні назви одиниць виміру, які допомагають пролити світло на етимологію окремих лексем відповідної тематичної групи в українській літературній мові.

A tanulmány az ukrán nyelv kevésbé kutatott lexikai csoportjára, a mértékegység-nevekre összpontosít. A szerző alaposan áttekintette a témára vonatkozó ukrán nyelvészeti kutatások történetét, és megállapította, hogy a mértékegység-nevek ukrán dialektológiai vizsgálata meglehetősen szűk körű, annak ellenére, hogy ez a lexikai csoport rendkívül értékes heurisztikus információkat hordoz. Ennek alapján a tanulmány a podóliai dialektusban használt mértékegység-neveket vizsgálja. A 58 név teljes körű mintavételezéssel került kiválasztásra. A szótár szerkesztése az 1950-es években kezdődött, így a szerző arra számított, hogy a gyűjteményben már elavult mértékegység-neveket is talál.A podóliai dialektusban használt mértékegység-nevek elemzése során kiderült, hogy a vizsgált lexikai csoport egy elágazó, változatos és ősi eredetű lexikai-szemantikai mikroszisztémát alkot. A tanulmány modellezi a nevek strukturális szerveződését, és megállapítja, hogy a "Mértékegység-nevek" lexikai csoportja 6 lexiko-szemantikai csoportra oszlik: 1) területmértékek nevei, 2) folyadékmértékek nevei, 3) hosszúság-és távolságmértékek nevei, 4) súlymértékek nevei, 5) ömlesztett anyagok mértékeinek nevei, 6) gabona mértékeinek nevei. Minden csoportot a megfelelő nevek nevezési sajátosságainak szempontjából elemeztek, megállapítva a transzparens és homályos motivációjú neveket, valamint a kölcsönzött neveket. A podóliaiak vezető mezőgazdasági tevékenysége miatt a területmértékek neveinek csoportja bizonyult a legnépesebbnek. Ebben a csoportban található a legtöbb nem motivált név. Ezek között sok a német, lengyel, latin, román, török és más nyelvekből átvett név. Megfigyelhető az antropocentrizmus elvének aktivitása a mértékegység-nevek nevezésében.A tanulmány rámutat, hogy a modern podóliai dialektusokban ma is fennmaradtak az archaikus mértékegység-nevek, amelyek segítenek megvilágítani az ukrán irodalmi nyelvben használt hasonló lexémák etimológiáját.

Abstract. The article is devoted to a little-researched thematic group of the vocabulary of the Ukrainian language -names of units of measurement. A detailed analysis of the history of the study of this vocabulary in Ukrainian studies allowed the author to state that the area of Ukrainian dialectological studies of this thematic group of vocabulary is quite narrow, even contrary to the heuristic value of this vocabulary. Therefore, the subject of the study were the names of the units of measurement in the Podolian dialect fixed in the "Materials for the Dictionary of the Podolian dialect" -58 names extracted bythe continuous sampling method. The work on compiling the Dictionary began in the 1950s, and therefore we assumed that it would contain names of units of measurement that are already archaic today. The analysis of the names of the units of measurement in the Podоlian dialects testified that the thematic vocabulary group under study presents a lexical-semantic microsystem that is extensive in number, rich in variability and ancient in origin. In the article the structural organization of attested names was modeled, it is established that the thematic vocabulary group "Names of units of measurement" is formed on the basis of 6 lexical-semantic groups: 1) names of units of measurement of area, 2) names of units of measurement of liquids, 3) names of units of measurement of length and distance , 4) names of units of measurement of weight, 5) names of units of measurement of bulk bodies, 6) names of units of measurement of grains. Each group was analyzed for the specifics of the nomination of the respective names, names with transparent and obscured motivation, borrowed names were established. According to the leading agricultural type of activity of the Podolians, the group of names of units of measurement of the area turned out to be the most numerous. Exactly in this group the largest number of borrowed names is attested. Among them there are many borrowings from German, Polish, Latin, Romanian, Turkic, etc. The activity of the principle of anthropocentrism in the nomination of measurement units was observed. Itwas found that the modern Podolian dialects still preserve the archaic names of units of measurement, which help to ostend the etymology of a number of lexemes of the corresponding thematic group in the Ukrainian literary language.
Mértékegységek megnevezései a „Podóliai dialektus szótárának anyagában”: a jelölés jellemzői
Units of measurement in "Materials for the dictionary of the Podolian dialect": features of the nomination
https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/issue/view/5/9
Keywords: номінація; назви одиниць виміру; лексико-семантична група; етимологія; подільський говір