Levéltár-pedagógia mint a történelmi tudás megismerésének eszköze/lehetősége - Csatáry György; Чотарі Юрій; Yurii Chotari (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Mikor találkoznak a hallgatók a levéltárral és az ott tárolt levéltári forrásokkal? Tanulmányi kirándulásokon, szakköri foglalkozásokon és persze, a kutatások alkalmával. Az ukrajnai és a magyarországi levéltárak az államiság legfontosabb történeti forrásainak gyűjtőhelyei, az emlékezetkultúra fontos színterei. Ezen páratlan történelmi dokumentumok megismerésére nyújt lehetőséget a levéltár- pedagógia, amely esetleg interaktív foglalkozásokon a középiskolai és főiskolai tananyagra épülve színesíti, egészíti ki a közoktatásban, illetve felsőoktatásban részt vevő diákok által már elsajátított ismereteket a levéltári dokumentumok segítségével. A levéltár-pedagógia a tantervekben megjelenő kompetenciák fejlesztését is lehetővé teszi. A szövegolvasási és szövegértési kompetenciák erősödnek a foglalkozásokon bemutatott levéltári dokumentumok segítségével, az információszerzés és információgyűjtés készségének elsajátítása mellett képessé válnak a diákok a források kritikai, objektív elemzésére, a hitek és tévhitek megkülönböztetésére, illetve a tanult tananyagnak a történelmi információkat hordozó dokumentumokból történő bővítésére, árnyalására. A levéltár-pedagógia célja, hogy komplex látásmód alakuljon ki a hallgatókban egy adott forrás elemzésekor, és hogy a források testközelből való megismerése révén megelevenedjenek előttük a történelemkönyv lapjai és kézzelfoghatóvá, átélhetővé váljon számukra a történelem.

Abstract. When do students meet the archives and the archival resources stored there? On field trips, in workshops and, of course, during research. The archives in Ukraine and Hungary are the most important historical sources of the statehood, and an important arena for the culture of memory. Archive pedagogy provides an opportunity to learn about these unique historical documents, possibly through interactive activities based on the curriculum of secondary schools and colleges, which can be used to supplement the knowledge already acquired by students in public and higher education with the help of archival documents. Archive pedagogy also enables the development of competences that are reflected in the curricula. Reading and comprehension skills are strengthened through the use of archival documents presented in the sessions, and in addition to learning the skills of obtaining and collecting information, students are able to critically and objectively analyse sources, distinguish between beliefs and misconceptions, and expand and refine the curriculum or material from documents containing historical information. The aim of archive pedagogy is to develop a complex vision in students when analysing a given source, and to make history come alive for them through a firsthand experience of the sources, and to make history tangible for them.
Archive pedagogy as a means/possibility of learning historical knowledge
Keywords: levéltár-pedagógia; információgyűjtés; forráselemzés; dokumentumok