Концептуальна модель інтеграції штучного інтелекту у систему кіберзахисту навчальної цифрової платформи - Гуменний Олександр (Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II, 2024)
Резюме. Постановка наукової проблеми. У сучасному світі зростання залежності від цифрових платформ у професійній освіті викликає необхідність підвищення рівня захисту даних від кіберзагроз. Метою дослідження є розробка концептуальної моделі інтеграції штучного інтелекту у систему кіберзахисту навчальної цифрової платформи. Актуальність цієї теми зумовлена необхідністю підвищення ефективності кіберзахисту освітніх платформ, що використовуються для професійної підготовки робітників, і відсутністю ефективних механізмів, які б могли оперативно реагувати на кіберзагрози. Наукова новизна роботи полягає в інтеграції адаптивної системи кіберзахисту на основі штучного інтелекту для навчальних цифрових платформ, яка не лише реагує на відомі загрози, але й має здатність до самонавчання та адаптації до нових атак. Порівняно з дослідженнями Bilge L. та Dumitraş T. (2012), що акцентують увагу на обмеженнях традиційних методів виявлення атак «нульового дня», наша система забезпечує більш проактивний підхід, запобігаючи як відомим, так і новим загрозам завдяки машинному навчанню. Публікації ENISA (2020) висвітлюють загальні питання безпеки ШІ та його використання в цифрових екосистемах, однак наша робота зосереджується на специфічному застосуванні в освітніх платформах для професійної підготовки, що додає практичну цінність у цій галузі. У порівнянні з дослідженнями Malatras A. та Dede G., наша система відрізняється тим, що її адаптивний характер уможливлює їй оперативно реагувати на змінюваний ландшафт кіберзагроз в освітньому середовищі.
Keywords: цифрова платформа; штучний інтелект