Туристично-рекреаційний потенціал мінеральних вод Закарпатської області - Галас Антоніа; Halász Antónia (Кафедра географії та туризму, 2023)
Резюме. Закарпаття – надзвичайно мальовнича та колоритна область, що розташована в західній частині України. Завдяки своїй природній красі, унікальній архітектурі та багатій культурній спадщині, цей регіон став привабливою туристичною дестинацією як для вітчизняних, так і для іноземних відвідувачів. Це область із всесвітньо відомими мінеральними водами. Так, основні джерела мінеральних вод знаходяться в Свалявському, Хустському, Рахівському, Ужгородському та Міжгірському регіонах. Ресурсний туристично-рекреаційний потенціал Закарпаття дуже багатий. Дослідження щодо аналізу туристично-рекреаційних ресурсів краю проводили: Поп С.С., Долішній М.І., Лендєл М.А., Мацола В.І.. В їхніх працях була подана класифікація рекреаційних ресурсів. Проблеми мінеральних ресурсів Закарпаття досліджував Лобода М.В. Щука Г.П., Габчак Н., Лемко І.С. та інші науковці досліджували питання використання мінеральних вод у санаторно-курортному туризмі. Проте, потрібно більш детально дослідити туристично-рекреаційний потенціал мінеральних вод Закарпаття та його використання в теперішній час та визначити, які проблеми та перспективи має наш край у цій сфері. Вищевикладене показує актуальність теми даної кваліфікаційної роботи «Туристично-рекреаційний потенціал мінеральних вод Закарпатської області». Мета даної роботи полягає в тому, щоб дослідити туристично- рекреаційний потенціал мінеральних вод Закарпатської області. Туристично-рекреаційний потенціал мінеральних вод ми розглянемо на прикладі мінеральних вод Свалявської, Шаянської та Рахівської курортно- рекреаційних зон. При написанні кваліфікаційної роботи були поставлені наступні завдання: 1. Проаналізувати теоретичні основи використання мінеральних вод як туристичних ресурсів; 2. Визначити, яким є сучасний стан використання туристичного потенціалу мінеральних вод Закарпаття; 3. Дослідити, які є проблеми використання мінеральних вод Закарпаття у сфері туризму; 4. Встановити перспективи використання мінеральних вод Закарпаття у сфері туризму. Методи дослідження: аналіз, синтез, аналогії, порівняння, узагальнення та систематизації. Структура роботи. Робота складається зі вступу, трьох розділів, загального висновку, списку використаних джерел (63 найменування), 21 рисунок та 17 додатків.
A kárpátaljai ásványvízforrások turisztikai-rekreációs potenciálja
Keywords: Закарпаття; туристично-рекреаційний потенціал; мінеральні води; Kárpátalja; turisztikai-rekreációs potenciál; ásványvíz