Tanári attitűd vakok oktatásában - Kiss Magdaléna (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Az előadás témája a látássérültek oktatása, ill. közép- és emelt szintű érettségire való felkészítése, és a kimeneti pont megvalósításához szükséges tanári attitűd bemutatása. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok megtalálják helyüket a világban és felfedezzék az önmagukban rejlő értékeket. A fő rész 4 tanítási év tapasztalatait mutatja be tanári perspektívából természetes környezetben, egy integrált gimnáziumi osztályban, látó diáktársak között. A téma gyakorlati megvalósulását illetően meg kell nevezni az oktatást segítő személyeket és eszközöket, azaz a gyógypedagógus, a tanár, a diák és a szülő személyét és feladatrendszerét, valamint a különféle írófelolvasó technikai eszközök használati előnyeit (NVDA, Jaws, Braillebillentyűzet stb.). Összegezve a témát lényeges, hogy az ilyen problémával küzdő fiatalok perspektíváját mélységeiben megismerjük, lássuk benne azt az általuk felépített világot, ami a maga egészében nekik kerek és élhető. Fontos leszögezni, hogy az eredményeket önmaguknak köszönhetik leginkább a maguk harcaival, a kudarcokon való felülemelkedésükkel, de a tanár személye a vázolt esetekben szakmailag és még inkább emberileg merőben meghatározza az életük alakulását.

Abstract. The topic of the lecture is the education of the visually impaired, as well as preparing them for intermediate and advanced level exams, and presenting the right attitude of teachers to achieve the desired outcome. This attitude contributes to young people finding their place in the world and discovering the values within themselves. The main section presents the experiences of 4 years of teaching from a teacher's perspective in natural environment, in an integrated high school class among visually impaired classmates. Regarding the practical implementation of the topic, it is necessary to name the people and tools involved in teaching, such as the special education teacher, the regular teacher, the student and the parent, as well as the advantages of various writing-reading technical tools (NVDA, Jaws, Braille keyboard, etc.). In summary, it is essential to deeply understand the perspective of young people struggling with such problems, to see the world they have built, which is complete and livable to them. It is important to emphasize that the results are mainly due to their own struggles, overcoming failures, but the teacher's role in these cases greatly determines their life both professionally and, more importantly, personally.
Teacher's attitude in educating the visually impaired
Keywords: tanári attitűd; látássérültek oktatása; integrálás; diszkrimináció