Számviteli politika a gazdasági szervezet irányítási rendszerében - Tóth Gabriella; Товт Габріелла (Számvitel és Auditálás tanszék, 2024)
A számviteli politika a gazdasági szervezet irányítási rendszerében. Szakdolgozat a felsőoktatás első (alapkézési) szintjéhez a 071 „Számvitel és adóügy” szakon. II Rákóczi Ferenc Kárpátalajai Magyar Főiskola. Beregszász 2024. A tanulmány 76 oldalas, nyomtatott szövegű, 20 táblázat és 8 ábrával bővített munka bevezetésből, három fejezetből, következtetésből, 45 felhasznált irodalomból áll. Kulcsszavak: számviteli politika, számvitel, elemzés, menedzsment, gazdálkodó egység. A szakdolgozat célja a számviteli politika kidolgozásának és végrehajtásának indoklásának elméleti és gyakorlati szempontjainak tanulmányozása a gazdálkodó egység gazdálkodásának hatékonyságának növelése érdekében. A tanulmány objektuma a számviteli politika kialakításának folyamata, amely biztosítja a vállalkozás tevékenységének irányítását modern gazdasági körülmények között. A tanulmány tárgya a „BK BUDRES PROM” Kft. irányítási rendszerében a számviteli politika kialakításának és megvalósításának elméleti és gyakorlati alapelvei. A kapott kutatási eredmények gyakorlati jelentősége abban rejlik, hogy a „BK BUDRES PROM” Kft. és más kapcsolódó vállalkozások számára gyakorlati ajánlásokat dolgozunk ki a számviteli politika kialakítási rendszerének fejlesztésére.

Резюме. Облікова політика в системі управління суб’єкта господарювання. Кваліфікаційна робота на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за освітньою програмою «Облік і оподаткування». Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ. Берегове, 2024. Ключові слова: облікова політика, бухгалтерський облік, аналіз, управління, суб’єкт господарювання. За структурою робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Загальний обсяг роботи викладений на 76 сторінках. Дослідження містить 20 таблиць і 8 рисунків. Список використаних джерел налічує 45 найменувань. Метою кваліфікаційної роботи бакалавра є дослідження теоретичних і практичних аспектів обгрунтування розробки та реалізації облікової політики для підвищення ефективності управління діяльністю суб'єкта господарювання. Об’єктом дослідження є процес формування облікової політики для забезпечення управління діяльністю підприємством в сучасних умовах господарювання. Предметом дослідження є сукупність теоретичних і практичних засад розробки та реалізації облікової політики в системі управління ТОВ «БК БУДРЕС ПРОМ». Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає в розробці практичних рекомендацій щодо удосконалення системи формування облікової політики для використання ТОВ «БК БУДРЕС ПРОМ» та іншими спорідненими підприємствами.
Облікова політика в системі управління суб’єкта господарювання
A diplomamunka néhány fejezete olyan tényadatot tartalmaz, amelyeket nem lehet publikussá tenni, ezért azokat az intézmény kézirattárában lehet külön engedéllyel megtekinteni.
Keywords: számviteli politika; számvitel; elemzés; menedzsment; gazdálkodó egység; облікова політика; бухгалтерський облік; аналіз; управління; суб’єкт господарювання