Теоретичні трансформації форм лідерства та лідерських якостей менеджера - Іщук Андрій; Iscsuk A.; Ishchuk А. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
Резюме. Проблематика дослідження теоретичних трансформацій форм лідерства полягає у зміні підходів до визначення сутності лідерства та ролі менеджера в сучасних організаціях. Ключовим аспектом є перехід від традиційних авторитарних моделей управління до більш гнучких, адаптивних та демократичних форм лідерства. Метою дослідження є розробка та аналіз логіко-структурної схеми трансформації форм лідерства у його загальній теорії. Автор аналізує теоретичні основи сучасних концепцій лідерства, їхній вплив на ефективність управління в організаціях. Зазначено, що історично лідерство розглядалося як сукупність особистісних рис («теорія великої людини»), а згодом відбувся перехід до поведінкових та ситуаційних теорій, які враховують зовнішні фактори та взаємодію між лідером і підлеглими. У дослідженні наголошується на зміні управлінських парадигм під впливом глобалізаційних та технологічних змін. Проаналізовано відмінності між поняттями «лідер» та «менеджер», підкреслено їх взаємозв’язок в організаціях з погляду різних науковців. Сучасні наукові підходи пропонують розглядати лідерство не лише як процес впливу, а як колективне соціальне явище, що базується на довірі, натхненні та розвитку команди. Особливу увагу приділено концепціям трансформаційного та транзакційного лідерства, які є ключовими у нових моделях управління. Трансформаційний лідер спрямований на довгострокові стратегічні зміни, натомість транзакційний – на контроль і підтримку стабільності в організації. Дослідження також акцентує на новітніх теоретичних підходах, зокрема лідерстві в теорії поведінкової економіки, емоційному й цифровому лідерстві. У результаті проведеного аналізу визначено, що ефективність керівника у сучасних умовах значною мірою залежить від його здатності поєднувати управлінські компетенції з лідерськими якостями, адаптуватися до змінного середовища та впроваджувати інноваційні підходи до управління. Висновки роботи можуть бути корисними для дослідників у сфері менеджменту та керівників-практиків, що прагнуть удосконалити свої лідерські навички.

A vezetés formáinak elméleti átalakulásának kutatása a vezetés lényegének, valamint a menedzser szerepének meghatározásához alkalmazott megközelítések változását vizsgálja a modern szervezetekben. Kulcsfontosságú aspektus a hagyományos autoriter irányítási modellekről a rugalmasabb, adaptívabb és demokratikusabb vezetési formákra való átmenet. A kutatás célja a vezetés formáinak átalakulásának logikai, valamint struktúrált sémájának kidolgozása és elemzése a vezetés átfogó elméletében. A szerző a modern vezetési elméletek elméleti alapjait, azok hatását a szervezetekben való vezetési hatékonyságra vizsgálja. Megállapításra kerül, hogy a történelem során a vezetést személyiségjegyek összességeként kezelték („nagy ember elmélet”), majd átváltottak a viselkedésbeli és helyzeti elméletekre, amelyek figyelembe veszik a külső tényezőket és a vezető, valamint beosztottak közötti interakciókat. A kutatás hangsúlyozza a vezetési paradigmák változását a globalizációs és technológiai változások hatására. Elemzésre kerül a „vezető” és „menedzser” fogalmak közötti különbség, és kiemelt szerepet kap azok kapcsolata különböző tudósok nézőpontjából. A modern tudományos megközelítések a vezetést nem csupán hatásgyakorlási folyamatként, hanem közösségi társadalmi jelenségként értelmezik, amely a bizalomra, inspirációra és a csapat fejlődésére épül. Külön figyelmet kapnak a transzformációs és tranzakcionális vezetés koncepciói, amelyek kulcsfontosságúak az új vezetési modellekben. A transzformációs vezető hosszú távú stratégiai változásokra összpontosít, míg a tranzakcionális vezető a stabilitás fenntartására és ellenőrzésére. A kutatás kiemeli az új elméleti megközelítéseket, például a vezetést a viselkedésgazdaságtan elméletében, az érzelmi és digitális vezetést. Az elemzés eredményeként megállapítják, hogy a vezető hatékonysága a modern környezetben nagy mértékben függ a menedzsmentkompetenciák és a vezetői tulajdonságok egyesítésének képességétől, a változó környezethez, valamint az innovatív vezetési megközelítések alkalmazásától. A kutatás következtetései hasznosak lehetnek a menedzsment kutatásában és a gyakorló vezetők számára, akik törekednek vezetői képességeik fejlesztésére.

Abstract. The problem of studying theoretical transformations of leadership forms is to change approaches to defining the essence of leadership and the role of a manager in modern organizations. An important aspect is the transition from traditional authoritarian management models to more flexible, adaptive and democratic forms of leadership. The purpose of the study is to develop and analyze a logical-structural scheme for the transformation of leadership forms in its general theory. The author analyzes the theoretical foundations of modern leadership concepts and their impact on the effectiveness of management in organizations. It is noted that historically leadership was considered as a set of personal traits ("theory of the great man"), but later there was a transition to behavioral and situational theories that take into account external factors and the interaction between the leader and subordinates. The study emphasizes the change in management paradigms under the influence of globalization and technological changes. The differences between the concepts of "leader" and "manager" are analyzed, and their relationship in organizations is emphasized from the point of view of various scientists. Modern scientific approaches suggest considering leadership not only as a process of influence, but as a collective social phenomenon based on trust, inspiration and team development. Particular attention is paid to the concepts of transformational and transactional leadership, which are key in new management models. A transformational leader is aimed at longterm strategic changes, while a transactional leader is aimed at controlling and maintaining stability in the organization. The study also focuses on the latest theoretical approaches, in particular, leadership in the theory of behavioral economics, emotional and digital leadership. As a result of the analysis, it was determined that the effectiveness of a leader in modern conditions largely depends on his ability to combine managerial competencies with leadership qualities, adapt to a changing environment and implement innovative approaches to management. The conclusions of the work may be useful for researchers in the field of management and practicing leaders who seek to improve their leadership skills.
A vezetési formák és a vezető vezetői tulajdonságainak elméleti átalakulásai
Тheoretical Transformations of Leadership Forms and Managerial Leadership Qualities
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/9
Keywords: форми лідерства; теорія лідерства; трансформаційне лідерство; трансакційне лідерство; цифрове лідерство