Beregszász társadalmi- és gazdasági élete a 19. század első felében - Szolnoki Gyula; Солнокі Дюла (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2022)
Bereg vármegye nagy jelentőséggel bírt a Magyar Királyság számára gazdasági szempontból. Beregszász ennek a vármegyének egyik fontos központja volt, itt tartották a vármegyei közgyűléseket, fontos országutak keresztezik, jelentős intézményekkel rendelkezett. Ez a város hosszasan harcolt a jogaiért státuszának emeléséért a 19. század elején, mindeközben pedig támogatta a nemesi felkelést is a napóleoni háborúkban. A város rendkívül jelentőséggel bírt gazdasági szempontból is a térségben. Nagymértékű méhészettel, több bányával is rendelkezett, amelyekben timkövet, timsót, aranyat bányásztak. Hosszasan és eredményesen harcolt a szerdai és vasárnapi vásártartási jogáért az uradalommal szemben. A- Schönborn uradalomhoz tartozó város akadályozta a város önálló fejlődését, a boltoktól adót szedett, akadályozta azok szabad építését. A korszakban jelentős pusztítást okozott a kolerajárvány, amely többször is sújtotta a várost és környékét.
Суспільне та економічне життя в м. Береговe у першій половині XIX ст.
Keywords: Beregszász; dualizmus; Bereg vármegye; úrbérrendezés; politikai élet; társadalmi élet