A II. RF KMF alapképzésben részt vevő hallgatói matematikai kompetenciamérésének eredményei a 2024–2025-ös tanévben - Boros József; Борош Йосип; Kucsinka Katalin; Кучінка Каталін; Kuchinka Katalin (ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, 2025)
A kompetencia olyan képességek, készségek, tudás és attitűdök összessége, amelyek lehetővé teszik, hogy egy személy hatékonyan és eredményesen végezzen el egy adott feladatot vagy oldjon meg egy problémát. A kompetencia nem csupán elméleti tudást jelent, hanem annak gyakorlati alkalmazását is különböző helyzetekben[1]. A II. RF KMF-en nem olyan rég lett bevezetve, pontosabban a 2020– 2021 es tanévben. A főiskolán még csak 4 éve végeznek a kompetenciamérést. Az összes elsőéves hallgató részt szokott rajtra venni. Összesen 27 feladatból áll a teszt, amelyet különböző kategóriákba lehet sorolni típusaik alapján. Ezek pedig: Alakzatok, tájékozódás (5 feladat); Mennyiségek, számok, műveletek (5 feladat); Hozzárendelés, összefüggések (4 feladat); Statisztikai jellemzők (5 feladat), valószínűség; Számolási készség (4 feladat); Logikai (4 feladat). Ebben a kutatásban a 2024–2025-ös tanévben megírt tesztek eredményeit fogom elemezni. A teszten 143 hallgató vett részt ebben a tanévben.
Keywords: II. RF KMF; kompetenciamérés; matematika