Thirty years of English teacher training in Berehove (1994-2024) - Lizák Katalin; Huszti Ilona; Nagy-Kolozsvári Enikő; Лізак Катерина; Густі Ілона; Надь-Коложварі Еніке; Kateryna Lizak (Житомирський державний університет імені Івана Франка, 2025)
Abstract. This article provides a detailed historical overview of the development and evolution of the English language teacher training program at the Ferenc Rákóczi II Transcarpathian Hungarian College of Higher Education in Berehove, Ukraine, spanning from its establishment in the mid-1990s to the present day. The primary goal of this study is to document the implementation and development of the initial program and new proposals, analyse their adaptation to changing educational needs, and highlight the commitment to fostering student talent and research. Employing a chronological narrative, supplemented by an analysis of departmental records, the article traces the program's progression from its initial affiliation with a Hungarian institution to its current status as a provider of comprehensive bachelor's and master's degrees in English philology. It examines key milestones, including the introduction of new specializations, the discontinuation of others due to ministerial directives, and the implementation of programs tailored to meet the region's evolving educational needs, such as primary school English teacher training. A significant focus is placed on the college's dedication to nurturing student research through initiatives like the Ilona Zrínyi Transcarpathian Hungarian Specialized Course, designed to cultivate gifted students, and the organization of annual scientific student conferences. Furthermore, the article highlights the program's efforts to facilitate student mobility through international exchange programs and participation in national and international competitions, demonstrating its commitment to aligning with European higher education standards. The underlying implications of this study lie in its demonstration of the resilience and adaptability of a minority language higher education institution operating within a modern geopolitical context. It underscores the importance of fostering student research, international collaboration, and continuous adaptation to educational reforms in enhancing educational quality and developing highly qualified English language professionals for the region

Резюме. У статті висвітлено основні етапи розвитку програми підготовки вчителів англійської мови в Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці II у місті Берегові, Україна, від її заснування в середині 1990-х років до сьогодення. Основна мета цього дослідження - задокументувати реалізацію та розвиток початкової програми та нових пропозицій, проаналізувати їх адаптацію до мінливих освітніх потреб, а також наголосити на прихильності до розвитку студентських талантів і дослідницької діяльності. На основі хронологічної послідовності, доповненої аналізом даних кафедри, у статті простежується розвиток першої програми, яка на початку функціонувала в рамках афілійованої установи, до нинішнього статусу освітнього закладу, що пропонує програми підготовки бакалаврів та магістрів з англійської філології. Також, у статті розглядаються ключові віхи, зокрема запровадження нових спеціалізацій та закриття інших через міністерські постанови, а також реалізація програм, адаптованих до мінливих освітніх потреб регіону, як-от підготовка вчителів англійської мови для початкової школи. Значна увага приділено прагненню закладу розвивати студентську наукову діяльність через такі ініціативи, як Закарпатська угорська фахова колегія вищої освіти імені Ілони Зріні, покликану підтримувати обдарованих студентів, та організацію щорічних наукових студентських конференцій. Також у статті висвітлено прагнення кафедри сприяти участі студентів як у програмах міжнародної академічної мобільності, так і в національних і міжнародних конкурсах, що демонструє прихильність навчального закладу до європейських стандартів вищої освіти. Основне значення даного дослідження полягає в тому, що воно демонструє сталість вищого навчального закладу з викладанням мовою меншини та її здатність до адаптації, в умовах сучасного геополітичного контексту. Підкреслено важливість розвитку студентських досліджень, міжнародної співпраці та постійної адаптації до освітніх реформ для підвищення якості освіти та підготовки висококваліфікованих фахівців з англійської мови для регіону. Також, в статті акцентовано увагу на важливості виховання нового покоління викладачів, які здатні ефективно працювати в умовах сучасних освітніх викликів.

Streszczenie. Artykuł zawiera szczegółowy przegląd historyczny rozwoju i ewolucji programu kształcenia nauczycieli języka angielskiego w Transkarpackim Węgierskim Kolegium Wyższym im. Ferenca Rákócziego II w Berehowie na Ukrainie, od momentu jego powstania w połowie lat 90. do dnia dzisiejszego. Głównym celem niniejszego opracowania jest udokumentowanie wdrożenia i rozwoju pierwotnego programu oraz nowych propozycji, analiza ich dostosowania do zmieniających się potrzeb edukacyjnych oraz podkreślenie zaangażowania w rozwijanie talentów studentów i badań naukowych. Wykorzystując narrację chronologiczną, uzupełnioną analizą dokumentacji wydziałowej, artykuł śledzi postępy programu od początkowej współpracy z instytucją węgierską do obecnego statusu dostawcy kompleksowych studiów licencjackich i magisterskich z filologii angielskiej. Analizuje kluczowe etapy, w tym wprowadzenie nowych specjalizacji, zaprzestanie realizacji innych ze względu na wytyczne ministerialne oraz wdrożenie programów dostosowanych do zmieniających się potrzeb edukacyjnych regionu, takich jak szkolenie nauczycieli języka angielskiego w szkołach podstawowych. Duży nacisk kładzie się na zaangażowanie uczelni w wspieranie badań naukowych studentów poprzez takie inicjatywy, jak specjalistyczny kurs Ilona Zrínyi Transcarpathian Hungarian, mający na celu kształcenie utalentowanych studentów, oraz organizację corocznych konferencji naukowych dla studentów. Ponadto w artykule podkreślono wysiłki programu na rzecz ułatwiania mobilności studentów poprzez międzynarodowe programy wymiany oraz udział w krajowych i międzynarodowych konkursach, co świadczy o dążeniu uczelni do dostosowania się do europejskich standardów szkolnictwa wyższego. Podstawowe implikacje tego badania polegają na wykazaniu odporności i zdolności adaptacyjnych instytucji szkolnictwa wyższego posługującej się językiem mniejszościowym, działającej w nowoczesnym kontekście geopolitycznym. Podkreśla ono znaczenie wspierania badań naukowych prowadzonych przez studentów, współpracy międzynarodowej i ciągłego dostosowywania się do reform edukacyjnych w celu poprawy jakości kształcenia i kształcenia wysoko wykwalifikowanych specjalistów w zakresie języka angielskiego dla regionu.
Тридцять років підготовки вчителів англійської мови в Берегові (1994-2024)
Trzydzieści lat kształcenia nauczycieli języka angielskiego w Bereowie (1994-2024)
Весь випуск: http://polonistyka.zu.edu.ua/issue/view/20183
Keywords: English teacher training; BA and MA training programs; student conferences; higher education; Transcarpathia; підготовка вчителів англійської мови; програми підготовки бакалавра та магістра; студентські конференції; вища освіта; Закарпаття