Immateriális vagyonelemek a számítógépes programozással foglalkozó magyar MKKV-k számviteli beszámolóiban - Budai Eleonóra; Dobay Péter; Елеонора Будаі (II. RFKMF, 2024)
Az immateriális vagyonelemek a globális trendek szerint egyre nagyobb jelentőségre tettek szert szinte minden szektorban az elmúlt évtizedekben és ez a tendencia folytatódni látszik. A nemzetközi szakirodalom és az elemzések alapján a működő vállalkozások vagyonának egyre nagyobb hányadát alkotják a nem materiális összetevők. Különösen igaz ez azokban az iparágakban, amelyek tevékenységében a tudástőke elemei kiemelt jelentőséggel bírnak. Az IT szektor jellemzően tőzsdén jegyzett cégei is emiatt kerültek az elemzések középpontjába. A legtöbb sztereotípia pedig ezen elemzések alapján került a köztudatba. Ilyen például az is, hogy egy számítógépes programozással foglalkozó vállalkozás vagyonában meghatározónak gondolják az immateriális vagyonelemeket, illetve az immateriális vagyonelemek meglétét és növekedését látják az eredményes működés garanciájának. A tőzsdén jegyzett cégek kibocsátása a GDP szempontjából vitathatatlanul meghatározó jelentőségű, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy az Európai Unióban működő vállalkozások 99 %-a mikro-, kis- és középvállalkozás (MKKV), amelyek többsége nem jegyzett egyik ország tőzsdéjén sem. A kutatóknak ennek ellenére csak kisebb hányada fordít figyelmet a tőzsdén nem jegyzett vállalkozásokra.
Нематеріальні активи в бухгалтерських звітах в угорських мікро-, малих та середніх підприємствах, що займаються комп'ютерним програмуванням
Intangible assets in the accounting reports of Hungarian SMEs dealing with computer programming
Keywords: immateriális vagyonelemek; számítógépes programozás