Оцінка фінансової безпеки галузі аквакультури як чинника її конкурентоспроможності в умовах продовольчих криз - Пойда-Носик Ніна; Poyda-Nosyk Nina; Pojda-Noszik Nina; Каліна Ірина; Kalina Irina (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. У статті досліджено фінансову безпеку галузі аквакультури України як ключового чинника забезпечення її конкурентоспроможності в умовах сучасних продовольчих криз. На основі аналізу останніх наукових публікацій, статистичних даних Держрибагентства, звітів FAO та Світового банку обґрунтовано актуальність проблеми формування фінансово стійкої та інноваційно орієнтованої аквакультури, спроможної забезпечувати продовольчу безпеку держави. Визначено, що наявні дослідження переважно висвітлюють технологічні та ринкові аспекти розвитку галузі, однак питання комплексної оцінки фінансової безпеки залишаються недостатньо розробленими. Метою статті є обґрунтування теоретичних і методичних засад оцінювання фінансової безпеки галузі аквакультури України та визначення її впливу на конкурентоспроможність у контексті продовольчих викликів. Для досягнення мети запропоновано систему з 20 індикаторів, згрупованих за шістьма складовими: інвестиційною, виробничо-фінансовою, грошово-розрахунковою, зовнішньо-економічною, інституційно-управлінською та еколого-інноваційною. Використано інтегральний підхід до розрахунку індексу фінансової безпеки, що дозволяє кількісно оцінити рівень стійкості галузі. Результати розрахунків свідчать, що інтегральне значення індексу фінансової безпеки галузі у 2024 році становить 0,73, що відповідає задовільному рівню. Найвищі показники зафіксовано у виробничо-фінансовій (0,82) та грошово-розрахунковій (0,76) складових, тоді як зовнішньо-економічна (0,65) та еколого-інноваційна (0,68) залишаються найуразливішими. Запропонована методика дозволяє здійснювати системний моніторинг фінансової стійкості галузі та може бути використана для формування державної політики підтримки аквакультури. Зроблено висновок, що підвищення рівня фінансової безпеки потребує розширення доступу до кредитних і грантових ресурсів, розвитку страхування ризиків, стимулювання інноваційних технологій водозбереження й енергоефективності, а також удосконалення інституційного середовища. Включення еколого-інноваційної складової до системи фінансової безпеки обґрунтовано як стратегічний напрям підвищення конкурентоспроможності галузі на внутрішньому та міжнародному ринках.

A cikk az ukrajnai akvakultúra-ágazat pénzügyi biztonságát vizsgálja, mint a versenyképesség biztosításának kulcstényezőjét a modern élelmiszerválságok körülményei között. A legújabb tudományos publikációk, az Állami Halászati Ügynökség statisztikai adatai, valamint a FAO és a Világbank jelentéseinek elemzése alapján megalapozott a pénzügyileg stabil és innovációorientált akvakultúra kialakításának fontossága, amely képes biztosítani az ország élelmiszerbiztonságát. Megállapítást nyert, hogy a meglévő kutatások túlnyomórészt az iparág fejlesztésének technológiai és piaci aspektusait tárgyalják, azonban a pénzügyi biztonság komplex értékelésére vonatkozó kérdések még nem kellőképpen kidolgozottak. A tanulmány célja az ukrajnai akvakultúra-ágazat pénzügyi biztonsága értékelésének elméleti és módszertani alapjainak megalapozása, valamint a versenyképességre gyakorolt hatásának meghatározása az élelmezési kihívások kontextusában. A cél elérése érdekében javaslat készült egy 20 indikátorból álló rendszerre, amelyek hat összetevő köré csoportosulnak: beruházási, termelési-pénzügyi, pénzforgalmi-elszámolási, külgazdasági, intézményi-irányítási és ökológiai-innovációs. A pénzügyi biztonsági index kiszámításához integrált megközelítést alkalmaztak, amely lehetővé tesziaz ágazat stabilitási szintjének mennyiségi értékelését. A számítások eredményei azt mutatják, hogy az ágazat pénzügyi biztonsági indexének integrált értéke 2024-ben 0,73 volt, ami kielégítő szintnek felel meg. A legmagasabb mutatókat a termelési-pénzügyi(0,82) és a pénzforgalmi-elszámolási (0,76) összetevőkben rögzítették, míg a külgazdasági (0,65) és az ökológiai-innovációs (0,68) összetevők továbbra is a legsebezhetőbbek. A javasolt módszertan lehetővé teszi az ágazat pénzügyi stabilitásának rendszerszintű nyomon követését, továbbá felhasználható az akvakultúrát támogató állami politika kialakításához. Megállapítást nyert, hogy a pénzügyi biztonság szintjének növelése érdekében szükséges a hitel-és támogatási forrásokhoz való hozzáférés bővítése, a kockázatbiztosítás fejlesztése, a víztakarékos és energia hatékony innovatív technológiák ösztönzése, valamint az intézményi környezet fejlesztése. Az ökológiai-innovációs komponens bevonása a pénzügyi biztonság rendszerébe stratégiai irányként indokolt, amely növeli az iparág versenyképességét a hazai és nemzetközi piacokon.

Abstract. The article examines the financial security of Ukraine’s aquaculture sector as a key factor in ensuring its competitiveness under current food crises. Based on the analysis of recent scientific publications, statistical data from the State Fisheries Agency, and reports of FAO and World Bank Group, the relevance of forming a financially sustainable and innovation-oriented aquaculture sector capable of contributing to national food security is substantiated. Existing studies mainly address technological and market aspects, while the issue of comprehensive assessment of financial security remains insufficiently explored. The purpose of the article is to substantiate the theoretical and methodological foundations for assessing the financial security of Ukraine’saquaculture sector and to determine its impact on competitiveness amid food challenges. A system of 20 indicators grouped into six components -investment, production-financial, monetary-settlement, foreign-economic, institutional-managerial, and ecological-innovative -is proposed. The integral index approach enables a quantitative assessment of the sector’s financial resilience. The results indicate that the integrated financial security index for 2024 is 0.73, corresponding to a satisfactory level. The highest scores are observed for the production-financial (0.82) and monetary-settlement (0.76) components, while the foreign-economic (0.65) and ecological-innovative (0.68) components remain the most vulnerable. The proposed methodology provides a tool for systematic monitoring of financial resilience and can be applied in shaping state support policies for aquaculture. It is concluded that strengthening financial security requires expanded access to credit and grant resources, development of risk insurance, promotion of innovative water-saving and energy-efficient technologies, and improvement of the institutional environment. The inclusion of the ecological-innovative component in the system of financial security is justified as a strategic direction for enhancing the sector’s competitiveness in domestic and international markets.
Financial Security Assessment of the Aquaculture Sector as a Determinant of Competitiveness in the Context of Food Crises
Az akvakultúra ágazat pénzügyi biztonságának értékelése, mint versenyképességi tényező az élelmiszerválságok környezetében
Весь випуск: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/11
Keywords: конкурентоспроможність; аквакультура; галузь; продовольчі виклики; фінансова безпека; індикатори