Interaktív és gamifikált taneszközök, tanulásszervező szolgáltatások a nemzeti köznevelési portálon - Pintér Gergely (ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, 2025)
A Nemzeti Köznevelési Portál –NPK– (https://www.nkp.hu) egy ingyenesen használható oktatási platform, mely célja modernizálni, élményszerűbbé tenni a tanítás-tanulás folyamatát. Ebben az ellenőrzött oktatási térben közel 260 db akkreditált digitális taneszköz (okostankönyv, okosgyűjtemény, tanári kézikönyv), 45 000 zárt végű, differenciált feladatbank (okosfeladat, okosfeladatsor), 10 000 multimédiás tartalom (videó, animáció, hangzó anyag) és számos webes alkalmazás található, használható szabadon. Ingyenes regisztráció után elérhetővé válnak a tartalomfejlesztési és tanulásszervezői szolgáltatások. Az előadásban bemutatásra kerülnek a hagyományos taneszközök digitálisan transzformált tartalmai, valamint a kizárólag NKP-felületre fejlesztett, akkreditált tananyagtartalmak. A digitális tananyagok evolúcióján keresztül betekintést nyerhetnek a résztvevők a digitális pedagógia magasabb szintjeibe. Válaszokat kaphatunk nem mindennapi tantárgyi kapcsolódásokra, mint az irodalom és a matematika vagy a nyelvtan és a földrajz. Az előadás végére a digitális felületektől idegenkedő és a profi tananyagfejlesztő is kap inspirációt, a tanórára már holnap bevihető megoldásokat. Az NKP-n egyre bővülő, nemzetiségi nyelveken is megjelenő a tartalmakra is találnak példákat.
Keywords: interaktív; gamifikált; Nemzeti Köznevelési Portál; taneszköz