Мова, політика, ексклюзиви в сучасній Україні - Фединець Чілла; Fedinec Csilla; Черничко Степан; Csernicskó István; Csernicsko Istvan («Аутдор-Шарк», 2021)
Резюме. Мовна ситуація в Україні, що здобула незалежність 1991 року, складна. За минулі три десятиліття політична еліта – як посткомуністична, що успадкувала владу, так і національнопатріотична сторона, що протистояла їй виявилася нездатною дійти консенсусу в питанні, якою має бути мовна політика держави. Однією з важливих цілей мовної політики вважають уникнення мовних конфліктів. Щоправда конфлікти, які намагається розв’язати мовна політика, ніколи не мають мовного походження: за ними стоять суспільні, політичні та/або економічні конфронтації між групами, що розмовляють цими мовами. Рішення у мовній політиці часто мотивуються політично-ідеологічними, а не мовними факторами, ба більше, часто мову використовують лише як привід для реалізації власних політичних цілей. Видання «Мова, політика, ексклюзиви в сучасній Україні» вказує на те, що з часу проголошення незалежності України політичні сторони, які знаходяться у протистоянні у мовних питаннях, насправді конкурують через доступ до політичних, суспільних, економічних, культурних ресурсів. Гострі дискусії, які точаться на поверхні навколо статусу мов, насправді стосуються форм будівництва нації, суспільного статусу, політичних і економічних відносин.
Language, politics and exclusive emphasis in contemporary Ukraine
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009105
Keywords: політика; мова; ексклюзиви в сучасній Україні