Beregvidéki turisztikai borút kialakítása - Petróci László-Dominik; Петровці Ласло-Доміник (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2023)
A borturizmus jelentősége napjainkban egyre nagyobb, nemcsak a világon, hanem hazánkban is. Szakdolgozatom témájául is ezért választottam egy borturizmushoz kapcsolodó témát – a turisztikai borút összeállitását. Napjainkban a borturizmus a turizmus egyik legdinamikusabban fejlődő területe, mely több szakterületet érint. Borturizmus alatt több fogalmat is érthetünk, ilyenek például a borfesztiválok, borkóstoló és szüreti események, és mindenféle pinceszolgáltatás. A borturizmus magában foglalja a borok kóstolását, fogyasztását, készítésének megismerése által motivált utazást. A borturizmus pozitívan hathat a turizmusra, mivel a kínálatot szélesíti. A turizmust mindig azokra az adottságokra kell és a legérdemesebb építeni, melyekben a terület kiemelkedik, Kárpátalján azon belül is a Beregvidéken, igen kiemelkedő a szőlőtermesztés és a minőségi borok előállítása, és hagyományok terén is kimagasló színvonalat képez a szőlőtermesztés és borkészítés. (Várhelyi, 2012) Munkám első részében feldolgoztam a szakirodalmat és meghatároztam a turizmus és borút fogalmát és típusait, a borturizmus jelentőségét a turizmusban, valamint a borturizmus fejlesztési és népszerűsítési lehetőségeit. A második fejezetben bemutatásra kerül a vizsgált területet – Beregvidék. Röviden jellemezve van a földrajzi fekvése, a szőlőtermesztése és annak történeti áttekintése, továbbá a turisztikai látványosságok. A harmadik fejezetben a kutatási módszereket és ezek eredményeit mutatom be. Részletesen jellemzem a legismertebb Beregvidéki borospincéket: Sass-pincészet, Varga-pincészet, Simon Pince, Parászka Pincészet, Kóstolóház „Chateau Chizai”, „Pacsirta”, „Öreg pince”, Nota Bene és az Ursta család borospincéi, továbbá egy turisztikai borút is bemutatásra kerül. Munkám célja egy beregvidéki borut kialakitása, melyen feltüntetésre kerülnek pincészetek, illetve különböző turisztikai látnivalók. Ennek megvalósítása érdekében kutatást végeztem Beregvidék különböző pincészeteiben. Ezáltal megismertem ennek a vidéknek a pincészeteit és borászatait. Munkám folyamán sorra kerülnek a beregvidéki látványosságok és borospincék bemutatásai is, melyekről egy általános képet kaphatunk.
Створення туристичного винного маршруту на території Берегвідейк
Keywords: beregvidék; turiszitkai borút; turizmus; Берегвідейк; туристичний винний маршрут; туризм