Дослідження палеолітичної стоянки Рубань на Закарпатті - Вотякова Оксана; Votiakova Oksana; Рац Адальберт; Rats Adalbert; Rácz Béla; Весельський Андрій; Veselskiy Andriy (Інститут археології НАН України, 2023)
Резюме. Розвідки Середньопалеолітичної експедиції відділу «Археологічний музей» ІА НАН України у звітному сезоні зосереджувались в районі стоянки Рубань. Пам’ятка розташована в однойменному урочищі на теренах колишнього кар’єра, за 800 м на північно-східній околиці с. Горбки Берегівського р-ну Закарпатської обл. За 2 км на південний схід від стоянок Королево І, ІІ. Безпосередньо стоянка локалізується на схилі високої пологої ранньоплейстоценової тераси лівого берега р. Тиса, висотою 206―213 м над рівнем моря. У 1970-ті рр. тут було влаштовано кар’єр, в наслідок чого в південно-східній частині схилу були зняті верхні відклади. З часом, активний розмив поверхні схилу призвів до того, що на окремих ділянках утворились промоїни, в яких культурний шар практично виходив на поверхню. Саме тут у лесовому горизонті, насиченому залізисто-марганцевими конкреціями, були знайдені перші кварцитові знахідки.
Keywords: Рубань; Закарпаття; палеолітичні стоянки