Цілі сталого розвитку як фактор удосконалення системи бухгалтерського обліку - Серпенінова Юлія; Szerpeninova Ju.; Serpeninova Yu.; Інна Макаренко; Makarenkó I.; Inna Makarenko; Фомінов Роман; Roman Fominov; Сергій Макаренко; Makarenkó Sz.; Makarenko S. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Принципи сталого розвитку та відповідні цілі сталого розвитку здійснюють трансформаційний вплив на бізнес-процеси в компаніях. Невід’ємною частиною цієї трансформації є професійні бухгалтери, які відіграють вирішальну роль. Ця стаття має на меті окреслити внесок бухгалтерського обліку в досягнення Цілей сталого розвитку і відстоювати загальну концепцію сталого розвитку, досліджуючи звіти авторитетних видань, що в сукупності підкреслюють багатогранну роль професійних бухгалтерів у сприянні сталому розвитку, узгодженні їхніх навичок і компетенцій із ширшими цілями ЦСР і стимулюванні позитивних змін в організаціях і суспільстві. Автори використовують різні підходи, щоб окреслити роль професійних бухгалтерів у сталому розвитку, охоплюючи різні аспекти, такі як типи ролей, які виконують бухгалтери, їхні професійні функції, а також навички та компетенції, необхідні в корпоративному середовищі. Результатом є всебічне розуміння ролі бухгалтерського обліку в сталому розвитку в контексті нових економічних умов. Розглянуто потенціал МСФЗ S1 і МСФЗ S2 діяти як каталізатор сталого розвитку бізнесу. Крім того, у статті пропонується панорамний погляд на трансформацію професії бухгалтера відповідно до корпоративного сталого розвитку. Він підкреслює необхідність подальшого прогресу в інформаційній та аналітичній підтримці сталого розвитку, наголошуючи на обговоренні професійних компетенцій, необхідних для бухгалтерів у цій галузі. Підсумовуючи, результати дослідження можуть стати каталізатором позитивних змін в економічному ландшафті України, керуючи процесами прийняття рішень, формуючи політику, сприяючи професійному розвитку та корпоративній стійкості, заохочуючи міжнародне співробітництво, впливаючи на освіту та зміцнюючи довіру зацікавлених сторін.

A fenntartható fejlődés elvei és a megfelelő fenntarthatósági célok átalakító hatással vannak a vállalatok üzleti folyamataira. A szakképzett könyvelők szerves részét képezik ennek az átalakulásnak, és döntő szerepet játszanak. E cikk célja, hogy felvázolja a számvitel hozzájárulását a fenntartható fejlődési célokhoz, és a fenntartható fejlődés átfogó koncepciója mellett érveljen olyan neves kiadványok jelentéseinek vizsgálatával, amelyek együttesen kiemelik a szakképzett könyvelők sokrétű szerepét a fenntartható fejlődés előmozdításában, készségeik és kompetenciáik összehangolásában a tágabb értelemben vett fenntartható fejlődési célokkal, valamint a szervezetek és a társadalom pozitív változásainak előmozdításában. A szerzők különböző megközelítésekkel vázolják fel a szakképzett könyvelők szerepét a fenntartható fejlődésben, kitérve különböző szempontokra, például a könyvelők által betöltött szerepek típusaira, szakmai funkcióikra, valamint a vállalati környezetben szükséges készségekre és kompetenciákra. Az eredmény a számvitel fenntartható fejlődésben betöltött szerepének átfogó megértése az új gazdasági környezet összefüggésében. Megvizsgáljuk az IFRS S1 és az IFRS S2 azon lehetőségét, hogy a fenntartható üzleti fejlődés katalizátoraként működjenek. A cikk emellett panorámaképet nyújt a számviteli szakma átalakulásáról a vállalati fenntarthatósággal összhangban. Hangsúlyozza, hogy további fejlődésre van szükség a fenntartható fejlődés információs és analitikai támogatása terén, a könyvelőktől e téren megkövetelt szakmai kompetenciák megvitatására összpontosítva. Összefoglalásként elmondható, hogy a tanulmány megállapításai katalizátorként szolgálhatnak a pozitív változásokhoz Ukrajna gazdasági környezetében a döntéshozatal irányítása, a politika alakítása, a szakmai fejlődés és a vállalati fenntarthatóság előmozdítása, a nemzetközi együttműködés ösztönzése, az oktatás befolyásolása és az érdekelt felek bizalmának növelése révén.

Abstract. The principles of sustainable development and the corresponding goals of sustainable development have a transformative effect on business processes in companies. Integral to this transformation are professional accountants who play a critical role. This article aims to outline the contribution of accounting to the achievement of the Sustainable Development Goals and to advocate the overall concept of sustainable development by examining reports from authoritative publications that collectively highlight the multifaceted role of professional accountants in promoting sustainable development, aligning their skills and competencies with the broader SDG goals and stimulating positive changes in organizations and society. The authors use different approaches to outline the role of professional accountants in sustainable development, covering different aspects such as the types of roles accountants perform, their professional functions, and the skills and competencies required in the corporate environment. The result is a comprehensive understanding of the role of accounting in sustainable development in the context of new economic conditions. In addition, the article offers a panoramic view of the transformation of the accounting profession in accordance with corporate sustainable development. It highlights the need for further progress in information and analytical support for sustainable development, emphasizing the discussion of the professional competencies required for accountants in this field. In summary, the results of the study can become a catalyst for positive changes in the economic landscape of Ukraine, guiding decision-making processes, shaping policies, promoting professional development and corporate sustainability, encouraging international cooperation, influencing education and strengthening the trust of stakeholders.
A fenntartható fejlődési célok mint a számviteli rendszer javításának tényezője
Goals of Sustainable Development as a Factor of Enhancing the Accounting System
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/6
Keywords: бухгалтерський облік; професія бухгалтера; звітність про сталий розвиток; цілі сталого розвитку; зацікавлені сторони; корпоративна стійкість