Kárpátaljai matematika versenyek feladatainak megoldása és elemzése 2016-2019 között - Jakab Fruzsina Stefánia; Якоб Фружіна Штефанія (Matematika és Informatika Tanszék, 2020)
Kárpátalján mindig magas volt a matematika-oktatás színvonala. Több neves matematikus született vagy dolgozott a megye oktatási intézményeiben, s többségük nevét versenyek őrzik. Ezek a tanulmányi versenyek jelentős szerepet foglalnak el a hazai oktatás eszközrendszerében. Szakdolgozatom témája a kárpátaljai magyar matematikai versenyek feladatainak elemzése. A dolgozat célja, hogy bemutassa a kárpátaljai matematika versenyeket, ismertesse azok történetét és összegyűjtse az elmúlt évek feladatsorait, valamint diagrammok segítségével ábrázolja a feladatok típusainak megoszlását évekre, illetve évfolyamokra bontva. Mivel a már említett versenyekről nagyon kevés írott anyag található, így igen aktuális az adott témával foglalkozó munka megírása. Választásom azért esett erre a témára, mert matematika tanárjelöltként fontosnak tartom, hogy megismerjem a kárpátaljai magyar matematika versenyeket, hiszen ezek a versenyek lehetőséget adnak a diákok ismereteinek és feladatmegoldó képességének felmérésére.
Розв’язання та загальний аналіз завдань Закарпатських угорських математичних олімпіад за період з 2016 р. по 2019 рік
Keywords: Kárpátaljai matematikaversenyek; matematika versenyfeladatok; feladatok megoldásai; Закарпатських математичних олімпіад; завдань математичних олімпіад; pозв’язання завдань