„Egyedül, de hitünkben megerősödve”. Bary Gyula lelkészi tevékenysége az első Csehszlovák Köztársaság idején - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (Calvin J. Teológiai Akadémia, 2020)
A két évtizede magunk mögött hagyott 20. század tele van számunkra alig ismert vagy teljesen ismeretlen magyar felmenőinkkel, azok történeteivel, akik tevékenyen cselekedtek annak érdekében, hogy a Csehszlovákiához került északkelet-magyarországi vidék népe megtarthassa magyar identitását és református hitét. Ezen elfeledett személyek közé tartozik Bary Gyula is, akit még a királyi Magyarország idejében szenteltek református pappá, ám lelkészi szolgálatának legtevékenyebb ideje az első Csehszlovák Köztársaság idejére tehető. Az egyházi pályáját beregszászi segédlelkészként kezdő Bary Gyula volt az, aki 1923-ban (Biki Ferenc ungi esperes visszalépése után) elkészítette a Kárpátaljai Reformtus Egyházkerület költségvetését, amelyet immár az állam elfogadhatónak talált. Ettől az időtől kezdve lett Bertók Béla püspök egyik közeli munkatársa, majd 1932-ben megválasztották a Beregi Egyházmegye esperesévé. A tanulmányban Bary Gyula gazdag életútjának, lelkészi tevékenységének a címben jelzett időszakban lezajlott fontosabb eredményeit, eseményeit és egyházközsége, illetve egyházmegyéje javára folytatott tevékenységét mutatjuk be, amit írásos forrásokkal alá tudtunk támasztani.

Abstract. The 20th century, which we left behind a decade and a half ago, is full of little-known or completely unknown stories of our predecessors who did everything to preserve the Hungarian identity and Reformed faith of the population of north-eastern Hungary which became part of Czechoslovakia. Among these forgotten people is Gyula Bary who was consecrated as a Reformed priest in the Kingdom of Hungary, but the most active time for his pastoral ministry was during the First Czechoslovakian Republic. Gyula Bary began his career as a deacon in Beregszász, in 1923 (after Ferenc Biki, the dean of Ung resigned). He prepared the budget of the Transcarpathian Reformed Church District, which the newly formed state found acceptable. From that time on, he had been a close associate of Béla Bertók Bishop and in 1932 he was elected dean of Diocese in Bereg. In the following study based entirely on written resources, the most important achievements and events of Gyula Bary’s life as well as his pastoral activities for the benefit of his parishes and diocese during the period indicated in the title will be presented.
„Alone, but Strenghtenen in Our Faith". Gyula Bary’s ministerial work during the first Republic of Czechoslovakia
Keywords: Bary Gyula; az első Csehszlovák Köztársaság; Nagybereg; Kárpátaljai Református Egyházkerület; Gyula Bary; the First Czechoslovakian Republic; the Transcarpathian Reformed Church District