Az eltérő tápanyagellátás hatása a kerti körömvirág (Calendula officinalis) élettani és produkcióbiológiai jellemzőire - Pólin Irén; Повлін Ірина; Polin Iren; Molnár Ferenc; Молнар Федір; Molnar Ferenc; Simon Gergely; Kohut Erzsébet; Когут Ержебет; Kohut Erzsebet (Budai Nyomdaipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., 2024)
Jelen kutatómunkában azt vizsgáljuk, hogy a kerti körömvirág (Calendula officinalis) termesztésének- és tápanyagellátásának hatásai miként hatnak a növény termőképességére, hatóanyag-tartalmára; továbbá szeretnénk gyakorlati iránymutatást nyújtani a növény termesztésének tapasztalatairól is. A kárpátaljai (beregszászi) mintaterületen a „Radio” körömvirágfajtára fókuszáltunk. Alapvetően a tápanyagutánpótlás hatásvizsgálatát (kontrol, alacsony (N30) és magas (N60) tápanyagellátású csoportok), valamint a növekedési és fejlődési (drogtermés alakulása) illetve hatóanyag-termelési paramétereket kutattuk. Az eredményeket laboratóriumi vizsgálatokkal is alátámasztottuk, különös tekintettel a flavonoid (kvercetin) és ß-karotin tartalomra. A megfelelő napfény, tápanyagutánpótlás (N30+N60) és tőtávolság (10 cm) jelentősen növelte a hozamot, de a hatóanyag-tartalom (kvercetin és ß-karotin) nem mutatott egyértelmű összefüggést a tápanyagellátással. A kvercetin alacsony szintjét valószínűleg a hosszú tárolási idő okozta, míg a ß-karotin tartalom változó volt. A kutatás rámutatott a tápanyagellátás és a megfelelő tárolás fontosságára a hatóanyagok megőrzése érdekében. Ezen túlmenően a körömvirág sokoldalú felhasználását is bemutatjuk a gyógyszer- és kozmetikai ipartól az otthoni kézműves termékkészítési praktikákig (melyek bőrápolásra, egészségmegőrzésre és gasztronómiai célokra is felhasználhatók), hangsúlyozva a növény gazdaságos és környezetbarát felhasználási lehetőségeit akár házi körülmények között is. A tanulmány eredményei hozzájárulnak a körömvirág termesztésének és felhasználásának fejlesztéséhez és népszerűsítéséhez.

Abstract. In this research, we examine how the cultivation and nutrient supply of pot marigold (Calendula officinalis) affect the plant’s yield and active ingredient content, while also providing practical guidance based on cultivation experiences. The study was conducted in the Beregszász region of Transcarpathia, focusing on the „Radio” variety of pot marigold. We primarily investigated the effects of nutrient supplementation (control, low (N30), and high (N60) nutrient supply groups) on growth and development (drug yield) as well as active ingredient production parameters. The results were supported by analytical tests, with particular attention to flavonoid (quercetin) and ß-carotene content. Adequate sunlight, nutrient supplementation (N30+N60), and a 10 cm plant spacing significantly increased yield, but there was no clear correlation between nutrient supply and the content of active ingredients (quercetin and ß-carotene). The low quercetin level was likely due to prolonged storage time, while ß-carotene content showed variability. The research highlighted the importance of nutrient supply and proper storage for preserving active compounds. Additionally, we showcased the versatile uses of pot marigold, from the pharmaceutical and cosmetic industries to homemade artisanal products (which can be used for skincare, health maintenance, and culinary purposes), emphasizing the plant’s cost-effective and eco-friendly applications, even in household settings. The study’s findings contribute to the development and promotion of pot marigold cultivation and utilization.
The effect of different nutrient supply on the physiological and production biological characteristics of pot marigold (Calendula officinalis)
Keywords: Calendula officinalis; kerti körömvirág; flavonoid; kvercetin; ß-karotin; kromatográfia