Slovanske izposojenke v madžarščini - Золтан Андраш; Zoltán András; Zoltan Andras (Zveza društev Slavistično društvo Slovenije, 2021)
Povzetek. Prispevek obravnava slovansko-madžarske stike od spornih začetkov do danes. Podrobneje se ukvarja z vprašanjem slovanskega substrata v madžarščini; na podlagi najstarejših slovanskih izposojenk v madžarščini se domneva tudi slovansko narečje bolgarskega tipa v Panonski nižini v času naselitve Madžarov (konec 9. stoletja). Najzgodnejše izposojenke so večinoma prevzete iz teh dveh poznopraslovanskih narečij. Po 12. stoletju že obstaja možnost za uvrščanje slovanskih izposojenk v posamezne slovanske jezike, vendar jih lahko razlagamo hkrati tudi iz več slovanskih jezikov zaradi velike podobnosti med posameznimi slovanskimi jeziki.
http://real.mtak.hu/131975/1/Zoltan_SSK_2021_zbornik_splet.pdf
Keywords: Slovanske izposojenke; slovansko-madžarskih jezikovnih stikov; maďarský jazyk