Államnyelvi hatás a Mezőkaszonyi Kistérség településein élő magyar lakosság nyelvében - Szatmári Evelin; Сотмарі Евелін (Filológia tanszék, 2021)
Szakdolgozatomban az államnyelvi hatást vizsgáltam a Mezőkaszonyi Kistérség településein élő magyar lakosság nyelvében. Már munkámban is említésre került, hogy az államnyelvek alakulása nagy hatással van a magyar lakosság nyelvi helyzetére. A generációk közötti nyelvhasználati különbség nagyon szembetűnő volt. A kutatás során megfigyelhető, hogy az a korcsoport, akik a Szovjetunió során jártak iskolába elsajátították az akkori orosz államnyelvet. Ukrajna függetlensége utáni ukránosítási korszakban tanultaknál viszont épp az ellenkező eredmények figyelhetők meg, a diákok nem tudták elsajátítani a jelenlegi államnyelvet, ami az ukrán. Ennek legfőbb oka, hogy nincsenek megteremtve a megfelelő feltételek az államnyelv elsajátításához. A kutatásomat a szakirodalom feldolgozás után kérdőívezéssel folytattam. A kérdőív a nyelvjárási kérdések mellett szociolingvisztikai kérdéseket is tartalmazott. Legfőképpen a szókölcsönzés ismeretével és használatával kapcsolatos kérdések szerepeltek benne. A kutatásom során arra a következtetésre jutottam, hogy a Kistérség településein élő magyar lakosság nyelvhasználatában jól megmutatkozik a másodnyelvi hatás, aminek nyomán az itt élők nagy számban használnak a szláv nyelvből átvett kölcsönszavakat. Ez még azoknak a fiataloknak a körében is megfigyelhető volt, akik egyáltalán nem beszélik az ukrán, illetve orosz nyelvet, de mégis ismerik és használnak az ezekből átvett kölcsönszavakat. Illetve jellemző volt az is, hogy használnak kölcsönszavakat, de magyar megnevezését nem tudták megjelölni. A másodnyelvi hatások és kölcsönszavak használatáról a Kistérség településein élő magyarok véleménye megosztott. A válaszadók többsége 73%-a ezeket a jelenségeket természetesnek gondolja ezt itt Kárpátalján, 17%-a nem szépnek, illetve helytelenül vélekedett erről, 10%-a viszont próbál odafigyelni arra ne használjon magyar beszédében ukrán/orosz szavakat. A kölcsönzés leggyakoribb okaként a megszokást és a kétnyelvű környezet hatását említették.
Наслідки впливу державної мови на мовлення угорського населення Косоньської сільської об’єднаної територіальної громади
Keywords: államnyelv; nyelvi hatás; kistérség