A Beregsomi Református Egyház történelmi fejlődése a XX. század első felében a presbiteri jegyzőkönyvek alapján - Pallagi László (PoliPrint Kft., 2010)
A Beregsomi Református Egyház történelmi fejlődése a XX. század első felében a presbiteri jegyzőkönyvek alapján c. munka célja, hogy bemutassa a vizsgált közösség református egyházának alakulását a XX. század első felében. A dolgozat hiánypótló, hiszen Som református gyülekezetéről, templomáról s annak történetéről az említett korszak kapcsán ilyen jellegű munka még nem született. A kutatás során alapul vett művek (pl: Tenke Sándor (2000). Magyar Református Egyházak Javainak Tára. Budapest, Ráday Nyomda) nem tartalmaznak részletes információt az egyház XX. századi történetéről, így e hiányt személyes beszélgetések által kellett kiküszöbölni. Következtetésként levonhatjuk, hogy az egyház megtartó jellege igen nagy jelentőséggel bírt a település életében, hisz a falu történelmének nehezebb időszakaiban sokszor csak az összetartásnak köszönhetően maradhatott fenn.

Резюме. Головна мета роботи „Iсторія Шомської реформатської церкви першої половини XX. століття”– показати розвиток реформатської церкви у згаданому населеному пункті в першій половини XX століття. Тема роботи є актуальною та важливою, оскільки про реформатську громаду с. Шом та про реформатську церкву в означений період не існує окремих праць. Опрацювання існуючих джерел (наприклад, праці Олександра Тенке «Угорські реформатські церкви та опис їхнього майна») засвідчило, що вони не містять детальної інформації, пов’язаної з темою роботи. Необхідні дані були отримані під час особистого спілкування. Можемо зробити висновок, що об’єднуюча роль церкви відіграла надзвичайно важливу роль в житті села, оскільки у важкі періоди релігійна громада змогла протриматися тільки завдяки злагоді та підтримці один одного.
https://epa.oszk.hu/01600/01626/00005/pdf/EPA01626_Acta_Beregsasiensis_2010_3.pdf?fbclid=IwAR2uhR2BlApYW5vWk0bKdZDkPr1-H2eiZ0fGQp7EK71Tas-Qm1RlapNhAp4
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/135888
Keywords: Beregsom; Beregsomi Református Egyház; XX. század; presbiteri jegyzőkönyvek