A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a beregszászi pedagógusképzés története - Fodor Gyula; Фодор Дюло (Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar, 2017)
A soknemzetiségű Kárpátalja második legnagyobb, 12,1 százalékot kitevő etnikai közösségének számító magyarság hosszú távú megmaradása szempontjából meghatározó fontosságú eseményként értékelhető a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola létrehozása. Az intézmény eredeti neve Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola volt, ami jól mutatja megalapításának kezdeti célját: a régió magyar tannyelvű óvodáinak és iskoláinak pedagógus-utánpótlással való ellátását. A Főiskola 2004-ig az egyetlen olyan magyar tannyelvű felsőoktatási intézményként létezett Magyarország határain kívül, amelyet az adott ország (ez esetben Ukrajna) hivatalosan elismert és működési engedéllyel ruházott fel. Az intézmény létrejötte és e működési engedély 1996-os kiadása egy „szerencsés" politikai együttállás, valamint a függetlenségét frissen elnyert Ukrajna még kiforratlan politikai rendszerein belül megkötött „alkuk" eredménye volt.
Історія Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ та підготовки педагогів у м. Берегове
Keywords: humánerőforrás-képzés; Beregszász; tanítóképzés; tanárképzés