Предметна область суспільної географії: попередній досвід та нові бачення в контексті сучасних гносеологічних потреб - Мирослав Дністрянський; Dnyisztrjanszkij Miroszlav; Miroslav Dnistryanskyi (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-«RIK-U» Kiadó, 2017)
Резюме. У публікації зроблено аналіз поширених у сучасній українській суспільній географії визначень цієї науки. Обґрунтовано необхідність нового погляду на предмет гуманітарної географії. Запропоновано визначення суспільної географії як науки про геопросторовий розвиток, розміщення, життєдіяльність і взаємодію людських спільнот та формування під їхнім впливом культурних краєвидів. Відображено різні аспекти географії людських спільнот. Розкрито зміст поняття культурного краєвиду як інтегрального поєднання видимих суспільно-географічних ландшафтів, обличчя яких формують людські поселення (постійні й тимчасові), господарські об’єкти, сільськогосподарські угіддя, шляхи сполучення, інженерна інфраструктура, та характерних природно-географічних особливостей земної поверхні.

Abstract. The analysis common in modern Ukrainian social geography of the values of science are made. The necessity of a new view on the subject of human geography is considered. The definition of human geography as a science of geospatial development, deployment, life and interaction of human communities and formation of cultural landscapes under their influence is proposed. Different aspects of the geography of human communities are reflected. The content of the concept of cultural landscape as integral combination of visible social and geographical landscapes, faces of which form human settlement (permanent and temporary) objects, agricultural land, railways, engineering infrastructure, and characteristic natural geographic features of the earth’s surface are exposed.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2018/02/Limes2018.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00005710
Keywords: предмет суспільної географії; структура суспільної географії; географія людських спільнот; географічний простір; культурні краєвиди