A krízishelyzetből adódó trauma terápiája - Kós Nóra (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A trauma következményei gyakran éveken keresztül kísérik életünk mindennapjait. A megoldatlan traumák torzítják a jövőképünket, negatív hatással lehetnek a társas kapcsolatainkra, az életünk minőségére, a testi jólétünkre. A trauma hatása nemcsak attól függ, hogy milyen típusú, hanem attól is, hogy egyszeri vagy komplex trauma éri az embert. Ezeknek az eseményeknek mind gyermekkorban, mind felnőttkorban különböző következményei vannak. Minél hamarabb kezdődik meg egy trauma terápiája, annál hatékonyabban kerülhetők el a későbbi negatív következmények. A pszichoterápiában használt kognitív viselkedésterápia-módszer, autogéntréning, hipnoterápia, családterápia és a legfontosabb stabilizáló technikák segítenek abban, hogy a traumából származó zavarok csökkenthetők legyenek. A pszichés trauma legmeghatározóbb élménye a kiszolgáltatott érzés és a többi embertől való elszakadás. Így a bántalmazott gyógyulásában a terápiák mellett a legfontosabb az új emberi kapcsolatok kialakítása. Előadásom rövid összefoglaló a trauma eredetű zavarok terápiájában.

Abstract. The consequences of trauma often accompany our everyday lives for years. Unresolved traumas distort our vision of the future and can have a negative impact on our social relationships, the quality of our lives, and our physical well-being. The impact of trauma depends not only on its type, but also on whether a person suffers from a single or complex trauma. These events have different consequences in both childhood and adulthood. The earlier the therapy of a trauma begins, the more effectively the later negative consequences can be avoided. The cognitive behavioral therapy method used in psychotherapy, autogenic training, hypnotherapy, family therapy and the most important stabilization techniques help to reduce the disorders resulting from trauma. The most defining experience of psychological trauma is the feeling of vulnerability and separation from other people. Thus, in addition to therapies, the most important thing in the recovery of the abused is the establishment of new human relationships. My lecture is a short summary in the therapy of disorders caused by trauma.
Trauma Therapy
Keywords: trauma; disszociáció; terápia