Elbeszélői technika és családregényi hagyomány Szabó Magda műveiben (Abigél, Régimódi történet, Az ajtó) - Gál Letícia; Гал Летіція (Filológia tanszék, 2022)
Magiszteri dolgozatom témája Elbeszélői technika és családregényi hagyomány Szabó Magda műveiben (Abigél, Régimódi történet, Az ajtó). Azért választottam ezt a témát, mert úgy gondolom, hogy Szabó Magda írásai kimagaslóak, regényei igazán magával tudják ragadni az olvasót. Az Abigél és Az ajtó című regényével már korábban is találkoztam, a Régimódi történettel azonban csak dolgozatom írása kezdetén ismerkedtem meg, ám ez nem tántorított el, hiszen ezen műve is szinte azonnal magával ragadott. Dolgozatom céljának tartom, hogy ezeket a pompás regényeket behatóabban megismertessem az olvasókkal, kitérve a művekben megjelenő elbeszélői technika és családregényi hagyomány problémájára. A magiszteri dolgozatom bevezetésből, három fejezetből, összegzésből és a felhasznált irodalom listájából áll. Az I. fejezet három alpontra oszlik, melyek a szerző, Szabó Magda életével és annak főbb eseményeivel, munkásságával foglalkoznak, illetve a családregény mint műfaj meghatározásának problémája foglal itt helyet. A II. rész címe Elbeszélői technika Szabó Magda prózájában. Ez a rész három további alpontot foglal magába, itt szó esik többek között a narratológia lehetőségeiről a Szabó Magda-olvasásban. A III. fejezet A családregény hagyományának megjelenése Szabó Magda regényeiben címet viseli. Ez a fejezet szintén három alpontra bomlik, itt mindhárom korábban említett művéről részletesebben esik szó, különös tekintettel a családtörténetre.
Особливості наративної техніки та традицій сімейного роману у творах Магди Сабо ("Abigél", "Régimódi történet", "Az ajtó")
Keywords: elbeszélői technika; Szabó Magda; Abigél; Régimódi történet; Az ajtó